Een online dossier: eigenaarschap, openheid en maatwerk
Openheid en eigenaarschap vinden we belangrijk bij Kwadraad. Daarom hebben we een online applicatie gecreëerd waarmee zowel de cliënt als maatschappelijk werker in dezelfde omgeving kunnen werken. Verslagen worden online verzameld en de cliënt kan er ten alle tijden bij.
Mijn Kwadraad is het afgelopen jaar meer dan 30.000 keer door cliënten gebruikt. Bijna de helft van de cliënten gebruikte Mijn Kwadraad dagelijks of wekelijks. In dit interview vertellen ontwikkelaars Boris Stil en Wouter Bruijning meer over het succes van Mijn Kwadraad.
Wat is Mijn Kwadraad precies?
Wouter: “Het is een digitaal cliëntcommunicatiesysteem. Het kan onder andere gebruikt worden als voortzetting van een face-to-face gesprek. Uit een gesprek volgen vaak acties. Door online contact te houden wordt informatie sneller gedeeld en loopt het proces beter door.”
Boris: “Vroeger maakte de maatschappelijk werker in zijn eigen computer een dossier op waarin verslagen werden bijgehouden. Die informatie was vaak in vaktaal geschreven en de cliënt kon het dossier niet zomaar inzien. Terwijl die informatie juist erg belangrijk is voor de cliënt.
Met Mijn Kwadraad hebben we de dossiervoering opgezet vanuit eigenaarschap van de cliënt. We hebben ervoor gezorgd dat de cliënt een actieve bijdrage kan leveren aan de verslaglegging van de maatschappelijk werker. Zo kan er efficiënter gewerkt worden aan het realiseren van een passende oplossing voor en met de cliënt.”
Waarom is Mijn Kwadraad ontwikkeld?
Wouter: “We zagen dat veel systemen voor de maatschappelijk werker gemaakt zijn. Ze stellen niet de cliënt voorop. We vinden het bij Kwadraad erg belangrijk dat mensen eigenaar zijn van hun probleem én oplossing. Om hen eigenaar te laten zijn, moeten ze hun eigen dossiers kunnen inzien en ook online kunnen werken aan oplossingen. We hebben verschillende zelfhulpmogelijkheden laten ontwikkelen en de cliënt kan online contact zoeken met een maatschappelijk werker tijdens een chatspreekuur. Dit vergroot de keuzemogelijkheden en de regie van de cliënt.”
Boris: “Mijn Kwadraad is ontwikkeld vanuit de kennis van maatschappelijk werkers en cliënten. In 2015 is blended werken de norm geworden. Iedereen moet in een omgeving voor gedeelde verslaglegging kunnen. Door middel van Mijn Kwadraad kunnen zowel de hulpverlener als de cliënt in dezelfde digitale omgeving werken.”
Wouter: “Door online ondersteuning te bieden en contact te kunnen hebben, is er meer tijd voor maatwerk. Mijn Kwadraad zorgt ervoor dat de cliënt meer hulpmiddelen tot zijn beschikking heeft en de maatschappelijk werker efficiënter met de tijd om kan gaan.”
Hoe bevalt het werken met Mijn Kwadraad?
Boris: “Al onze maatschappelijk werkers werken ermee. De maatschappelijk werker kan productiever met zijn tijd omgaan. Wanneer een cliënt bijvoorbeeld niet op komt dagen, betekende dat vroeger een half uur tijdsverlies. Nu kan de maatschappelijk werker het werk online voortzetten.”
Wouter: “Voor medewerkers was de introductie van Mijn Kwadraad een grote verandering. Het geeft de cliënt meer vrijheid en het vergt meer flexibiliteit van de maatschappelijk werker. Het kostte tijd om eraan te wennen. We krijgen veel bruikbare feedback en veel positieve reacties waarmee we het systeem verder kunnen verbeteren.”
Hoe ziet de toekomst van Mijn Kwadraad eruit?
Wouter: “Er zijn twee trends waar we nu naar kijken. Eén daarvan is het collectief online zijn. Dat houdt in dat een groep gezamenlijk een expert om hulp kan vragen. Zo’n groep kan bestaan uit een buurt, een straat of mensen met een gezamenlijk probleem.”
Boris: “Ook wordt er voor het eerst in Mijn Kwadraad gewerkt met scores, waarmee de cliënten samen met de maatschappelijk werker hun persoonlijke resultaten kunnen bijgehouden. Als mensen zien dat ze vooruit gaan, stimuleert en activeert hen dat. We vinden het belangrijk dat dit verder ontwikkeld en meer op maat gemaakt wordt.”
Meer weten over Mijn Kwadraad? Wouter schreef eerder een aantal interessante blogs over het gebruiksgemak, plan en doelrealisatie, het werken met supporters en privacy.