Online hulpmiddel 1plan

1plan, daarmee los je problemen op.

Kwadraad werkt continu aan het produceren en optimaliseren van hulp- en dienstverlening. Eén van de voorbeelden daarvan is het online hulpmiddel, genaamd 1plan. Boris Stil is een van de medewerkers die werkte aan de ontwikkeling en productie van de online app. Vandaag werd de 1plan officieel gelanceerd.

Wat is 1plan?
1plan is een online hulpmiddel dat mensen helpt om zelf problemen in hun dagelijks leven op te lossen. Het werkt heel gemakkelijk. Je gaat naar 1-plan.nl en maakt een account aan. Je bepaalt een doel waar je aan wil werken en schrijft daarvoor een stappenplan. Voor sommige onderwerpen zijn er ook kant-en-klaar plannen. Lukt het niet om een plan te maken of je doelen te behalen dan kun je mensen uitnodigen mee te kijken naar jouw voornemens. Door middel van het plan kan de omgeving of een hulpverlener gerichter helpen.

Voor wie is 1plan?
1plan is voor iedereen die in Nederland woont. Je hoeft dus geen cliënt bij Kwadraad te zijn. We hebben 1plan ontwikkeld voor de VraagWijzer Centrum en VraagWijzer Delfshaven in Rotterdam. 1plan werkt het beste voor mensen die het fijn vinden om zelf grip te houden op hun doelen. Het is voor mensen die ergens aan willen werken en een probleem zelf willen oplossen.

Aan wat voor soort doelen moeten we dan denken?
Je kunt bijvoorbeeld denken aan problemen met het opvoeden van je kinderen, het overzichtelijk houden van je financiën of het hebben van een opgeruimder huis. Je kan het helemaal zelf bepalen, zolang het doel maar haalbaar is.

Waarom heeft Kwadraad 1plan gemaakt?
Kwadraad kreeg via VraagWijzer de opdracht na te denken over een hulpmiddel, waar mensen zelf mee aan de slag kunnen. VraagWijzer heeft het doel mensen met problemen in een vroeg stadium te helpen. Ze zochten een hulpmiddel dat mensen houvast kon geven bij het oplossen van hun problemen.

Kwadraad wil mensen eigenaar laten zijn van hun eigen probleem én oplossing. Wij vinden het daarom belangrijk dat mensen zelf een plan maken en dat mee kunnen nemen naar een hulpverlener en/of andere helpers in hun familie of vriendenkring. Zo kunnen we echt de problemen die mensen ervaren helpen oplossen en wordt de hulp duurzamer en gerichter.

Wat houdt eigenaarschap in?
Eigenaarschap over een probleem betekent dat mensen zelf zo veel mogelijk verantwoordelijkheid nemen voor de oplossing. Wij zien dat mensen hun problemen vaak zelf heel goed kunnen duiden. Zij zijn de echte experts, ze weten wat werkt. Deskundige hulpverleners werken vanuit dit vertrouwen in mensen en zetten zich in om hun talenten en mogelijkheden te versterken. 1plan is dus in feite een eigentijds zelfhulpmiddel dat mensen helpt om aan de slag te gaan. En als het niet helemaal lukt, kunnen ze met hun eigen actieplan in de hand, een concrete bijdrage aan een hulpverlener vragen. Dit bespaart tijd, maar maakt ook dat de hulp beter aansluit bij de behoefte van mensen.

Waren er veel mensen betrokken bij het maken van 1plan?
Vanuit Kwadraad werkte ik veel met mijn collega Wouter Bruijning. We werden in de productie van de app geholpen door Roos & van de Werk. Zij hielpen ons met het ontwikkelen van de vormgeving vanuit cliëntperspectief en de beleefwereld van mensen. Zo konden we een concept maken dat visueel aantrekkelijk is en gemakkelijk werkt. Ook hebben we veel gebruik gemaakt van de expertise van hulpverleners. Met hun kennis konden we dit maken en vooral goed aan laten sluiten bij de vragen uit de praktijk.

Ben je blij met het eindproduct?
Ja! Ik vind het ontzettend leuk een product te kunnen maken dat direct door de mensen zelf gebruikt kan worden. Ik ben trots op het resultaat en ontzettend benieuwd naar de eerste reacties.

We houden Boris en zijn werkzaamheden in de gaten. Binnenkort vragen we hem naar de eerste resultaten van 1plan en zullen we de reacties van hulpverleners horen.