Record aantal meldingen van burenruzies in coronajaar 2020 in Nederland
Ruim 20.000 meldingen van conflicten tussen buren kwamen vorig jaar binnen bij de buurtbemiddelingsorganisaties. Dat meldt het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV).
Dat betekent dat landelijk het aantal meldingen met bijna 2.500 toenam. "We zien dat de coronacrisis grote impact heeft op de leefbaarheid. Vooral in grotere steden waar mensen dichter op elkaar wonen, hadden buren meer last van elkaar," aldus Frannie Herder, adviseur buurtbemiddeling en woonoverlast bij het CCV.
Geluidsoverlast was het grootste probleem, schrijft het CCV. Er kwamen veel klachten binnen over bijvoorbeeld te harde muziek, spelende kinderen of verbouwingen. “Nu iedereen door de coronamaatregelen meer thuis zit, veel online vergadert en de kinderen hele dagen thuis waren, merkt iedereen ook meer van zijn buren. Je gaat je ergeren aan geluiden die er altijd al waren, maar nu opvallen omdat je de hele dag thuis werkt. Als daar dan nog de herrie van een klussende buurman bovenop komt, neemt het woonplezier in rap tempo af. Aan geluidsoverlast kun je moeilijk ontsnappen”, zegt Herder.
Meldingen voor buurtbemiddeling bij Kwadraad
Bij Kwadraad kwamen er in 2020 in totaal 832 meldingen binnen. Dat zijn een stuk meer meldingen dan in 2019 (483), maar Kwadraad breidde in 2020 het werkgebied voor Buurtbemiddeling ook uit naar Zoetermeer en Leiden en omstreken (Leiden, Oegstgeest, Katwijk, Noordwijk en Voorschoten). Kwadraad voert nu in 15 gemeenten buurtbemiddeling uit. De voorziening wordt uitgevoerd door 7 coördinatoren en circa 130 vrijwillige buurtbemiddelaars.
Aanpassingen door corona
De coronapandemie vroeg van de coördinatoren en buurtbemiddelaars veel aanpassingsvermogen. Denk aan een telefonisch spreekuur en online bemiddelingstrajecten.