Scheiden: Uit elkaar… of toch samen verder?

kwadraad-dag-van-de-scheiding

Vrijdag 11 september is het de dag van de scheiding, daarom willen we deze week wat meer stilstaan bij dit onderwerp.

In Krimpen aan den IJssel zijn de maatschappelijk werkers van Kwadraad in samenwerking met Krimpenwijzer een inloopspreekuur gestart voor mensen die gaan scheiden of twijfelen over deze keuze. ‘Het inloopspreekuur is voor bewoners van de gemeente’, vertelt Ivana Glavas (maatschappelijk werker bij Kwadraad).

Wanneer een koppel de keuze heeft gemaakt om te gaan scheiden is daar vaak een onrustige fase aan vooraf gegaan. Na die beslissing volgt de volgende turbulente fase. Er moeten praktische zaken geregeld worden. Op bijna alle levensgebieden volgt een scheiding van elkaar. Als er sprake is van een huwelijk of samenlevingscontract moeten er gemeenschappelijke bezittingen verdeeld worden. Wanneer er minderjarige kinderen zijn, moet er een omgangsregeling komen en ga zo maar door.

Een meerderheid van de mensen is in staat om met behulp van professionals en het eigen netwerk een scheiding af te ronden, maar er is ook een groep die ondersteuning nodig heeft en niet goed weet welke wegen bewandeld moeten worden. ‘Er kunnen vragen zijn zoals; kan ik met de kinderen in het gezamenlijke huis blijven? Ik heb niet gewerkt tijdens onze relatie en hoe ga ik nu verder zonder inkomen? Kan ik een uitkering aanvragen tijdens mijn echtscheidingsprocedure? Kan ik snel aan een nieuwe woning komen? Ik heb veel verdriet, hoe kan ik dit verwerken? Met deze vragen helpen we mensen tijdens ons inloopspreekuur.’

Inloopspreekuur Krimpen aan den IJssel: Uit elkaar… of toch samen verder?

Het inloop spreekuur is zonder afspraak toegankelijk en wordt op de even weken op woensdag van 9.00-11.00 uur en op maandag in de oneven weken van 18.00-20.00 uur gehouden. Het inloopspreekuur is in het Gezondheidscentrum Groenendaal.

Adres: Groenendaal 1 in Krimpen aan den IJssel.

Woon je niet in Krimpen ad IJssel, maar wil je wel hulp of heb je vragen rondom scheiden? Klik hier om te zien wat Kwadraad bij jou in de regio georganiseerd.