Scheiding verwerken met spelletjes

Blij zijn met de scheiding van je ouders. Klinkt vreemd, maar sommige kinderen voelen zich opgelucht nadat hun vader en moeder uit elkaar gaan. “Welk gevoel je ook hebt – verdriet, angst, blijdschap – het mag allemaal. Dat leren we de kinderen in de KIES-training,” vertelt schoolmaatschappelijk werker Marian van Kooij-Staal, die vanuit Kwadraad de training geeft in Krimpenerwaard.

KIES staat voor Kinderen in Echtscheiding Situaties. Het ene kind lijkt meer moeite te hebben met scheidende ouders dan het ander. “Maar kinderen die erg stil zijn en geen vragen stellen, kunnen het er ook lastig mee hebben,” vertelt Marian.

Herkenning helpt

Een krant maken, hulptikkertje spelen en rollenspellen doen: het zijn een paar voorbeelden van activiteiten die helpen om kinderen over de scheiding te laten praten. “Het gaat vooral om de herkenning,” zegt Marian. “Als Sam vertelt over de ruzies thuis en Lieke zegt dat ze nooit iets heeft gemerkt aan haar ouders, dan kunnen andere kinderen zich daarin herkennen. Daarnaast leren we ze om dingen te zeggen die ze misschien moeilijk vinden.”

Zo komt het regelmatig voor dat een kind liever bij een van de ouders verblijft. Bijvoorbeeld omdat daar de oude omgeving is en vriendjes zijn. “Maar hoe zeg je zoiets tegen je moeder? Je wilt haar niet kwetsen. Tijdens een rollenspel kunnen we dit gesprek oefenen, zodat het kind voorbereid is en zijn gevoel durft uit te spreken.”

Warme en veilige plek

“We maken van de training een veilige, warme plek. We zorgen voor koekjes, limonade en leuke spellen. Op een luchtige manier komen we tot het uitspreken van gevoelens over de scheiding.” Marian vindt het vooral bijzonder dat in deze training het kind volledig centraal staat. “We beloven de kinderen dat we niets zonder hun toestemming delen met hun ouders. Ze bepalen zelf wat ze wel en niet delen.” 

Marian ziet dat de jonge deelnemers na de training opener zijn en ingewikkelde dingen met hun ouders durven te bespreken. “Een jongen vertelde me de vorige keer dat hij ‘helemaal klaar was’ met de scheiding. Dat is goed, want dan kan hij zich weer richten op zijn eigen leven. Andere kinderen vinden het jammer dat de training is afgelopen en sommigen komen nog eens terug.”

Twee keer op vakantie

Elk kind van gescheiden ouders heeft iets aan de training, want ze maken allemaal ongeveer hetzelfde mee: verhuizen, papa of mama minder zien en afscheid nemen van het gezin. Toch gaan ze ook allemaal weer anders met de situatie om. “We hebben soms broers en zussen die totaal anders reageren op de scheiding. De één is verdrietig, terwijl de ander alleen maar voordelen ziet: twee keer op vakantie, twee keer hun verjaardag vieren… Maar voor beiden geldt dat het helpt om erover te praten, zodat zij het een eigen plek geven.”

De KIES-training is op verschillende locaties en voor verschillende leeftijden beschikbaar. Kijk voor de aankomende trainingen in de agenda. En heb je vragen over opvoeding? Lees de antwoorden op de meest gestelde gezin- en opvoedingsvragen