Het scheidingscafé in Woerden

— Femke van Manen

Een scheidingscafé in Woerden, maar dan anders. Dat is wat Femke van Manen op eigen initiatief in de gemeente organiseert. Kwadraad kwam via de gemeente met Femke in contact, en omdat we het zo’n goed idee vinden, helpen we graag met de promotie. We belden Femke om meer over het Scheidingscafé te horen. Een enthousiaste stem nam op en begon ons er meteen met veel passie over te vertellen.

"Toen ik zelf 5,5 jaar geleden scheidde, ging ik naar een informatieavond op zoek naar advies en tips. Ik was de eerste in mijn vriendengroep die ging scheiden. In Woerden heerst een gezinscultuur waardoor ik het scheidingsproces soms best eenzaam ervoer, ondanks alle warmte van familie en vrienden om me heen. Ik voelde de behoefte om gelijkgestemden te ontmoeten. De informatie van deze avond had voor mij weinig toegevoegde waarde, deze had ik ook via Google kunnen vinden. Ik keek de zaal rond en vond dat dit niet was wat deze doelgroep nodig had. Er zijn weinig plekken waar je met andere gescheiden mannen en vrouwen in contact kunt komen. Ik bedacht het idee van een scheidingscafé.

Een aantal jaar later wilde ik ermee aan de slag: een ontmoetingsgroep voor gescheiden mensen, met de mogelijkheid tot nieuwe ontmoetingen. Ik wou ruimte bieden waar in een gezellige en informele sfeer ervaringen gedeeld kunnen worden."

Taboe op scheiden

"Het maakt niet uit hoe lang een relatie geduurd heeft of dat er wel/geen kinderen in het spel zijn, iedere relatie die opbreekt is een scheiding. Een oordeel hebben derden vaak snel klaarliggen.

Voor een scheiding is moed en doorzettingsvermogen nodig. Soms is een scheiding noodzakelijk om erger te voorkomen. Een scheiding is een ‘life – event’, je leven verandert er door. Het krijgt een nieuw ritme en gewoontes veranderen."

Liever alleen, dan alleen met zijn tweeën

"Er zijn stellen die de moed of de financiële middelen missen en daardoor niet scheiden. Ze blijven gevangen in een relatie waarin ze niet gelukkig in zijn. De kracht die een scheiding je kan geven wordt vaak onderschat. Je krijgt een nieuw leven, leert weer op eigen benen staan en maakt zelf keuzes. Oude gewoontes die door de jaren heen zijn ontstaan, worden minder belangrijk of zelfs overbodig. Tijdens een scheiding ga je door emotionele pijn. Als alleenstaande (ouder) is het hard werken. Jij bent degene die de ballen in de lucht moet houden, zonder back-up.

Met het scheidingscafé hoop ik een gezellige plek te bieden waar gelijkgestemden elkaar kunnen ontmoeten, waarbij het natuurlijk niet hele avond over het scheidingsproces te gaan. Vaak krijg ik de reactie dat mensen het erg leuk vinden en dat het helpt de eenzaamheid te doorbreken."

 

Iedere laatste donderdag van de maand

Wil jij ook een keer langsgaan? Ben je uit elkaar met of zonder trouw akte? Je vindt het Scheidingscafé iedere laatste donderdag van de maand v.a. 19:30 uur in Café De Reehorst, Rijnstraat 15 in Woerden. Muziek en ontspanning worden gecombineerd met gesprekken. Er zijn geen deskundigen van Kwadraad of hulpverleners aanwezig. De aanwezigen zijn ervaringsdeskundigen en helpen elkaar.

Meer weten? Lees dan dit interview met Femke in het AD.