Schulden? Daar kom je bijna altijd uit.

— Jeannette Oosterom

Jeannette Oosterom (maatschappelijk werker bij Kwadraad) geeft acht keer per jaar de workshop ‘Problemen met schulden’. “Er zijn veel mensen binnen alle lagen van de samenleving die van hun schulden proberen af te komen. Tijdens de workshop leer ik deelnemers wat de psychologische effecten zijn van schulden en welke regelingen er zijn. Ook licht ik toe wat je moet doen om in aanmerking te komen voor een regeling.”

 

Workshop: problemen met schulden

Veel mensen kampen met schulden. Ze hebben een verkeerde beslissing genomen of hun financiële situatie is plotseling veranderd. Mensen moeten dan met minder geld rondkomen, bijvoorbeeld doordat ze plots werkloos zijn geworden of gescheiden zijn. Dat is erg lastig wanneer je hypotheek, de lening voor je auto en je vaste lasten ingesteld zijn op een hoger of dubbel inkomen. Als je dan niet snel actie onderneemt, krijg je al snel schulden.

Schulden hebben, hakt er ook geestelijk in. Wanneer je ze hebt, is dat vaak het enige waar je aan kunt denken. Het kost veel energie en je wordt vaak vergeetachtiger. Dit heeft weer tot gevolg dat je minder aandacht hebt voor anderen en dat heeft een negatieve invloed op je relaties.

“Je komt bijna altijd uit de schulden.”

Wanneer je eenmaal schulden hebt, ga je ook vaak slechtere keuzes maken op het gebied van geld. Je gebruikt geld waarvoor het niet bedoeld is: bijvoorbeeld een verkeerd gestort bedrag van de belastingdienst om je waterkosten te betalen. Het ene gat wordt gevuld met het andere. En de schulden worden alleen maar hoger.

Het is vaak geen onwil maar onmacht. Mensen willen van hun schulden afkomen. Wat ik mensen altijd voorhoudt is: hoe groot je schulden en problemen ook zijn, je kunt er bijna altijd uitkomen. Er zijn verschillende oplossingen, maar je hebt een lange adem nodig. De schuldregelingen vragen om veel opofferingen. Je kunt niet meer alles blijven doen. Dat is wennen en pijnlijk. Een abonnement op een sportschool zit er niet meer in en schoolreisjes zal je kind over moeten slaan.

Al het geld dat je kunt missen, moet je afdragen aan de schuldeisers. Na drie jaar schelden de schuldeisers het mogelijk overgebleven bedrag vrij. Je bent dan van je schulden af maar hebt daarvoor wel drie jaar op een houtje moeten bijten.

Het is ontzettend belangrijk dat mensen weten voor wat voor schuldregeling zij in aanmerking komen. Zo kwam er een keer een vrouw naar de workshop die erachter kwam dat zij al drie jaar energie stak in een aanvraag die helemaal niet geschikt was voor haar situatie.

Tijdens de workshop vertel ik welke schuldregelingen er zijn en welke voorwaarden die hebben. Zo moet je je administratie goed op orde hebben en bereid zijn om met erg weinig geld rond te komen.

“Het is vaak geen onwil maar onmacht.”

We zien verschillende mensen bij de workshop. De grootste groep bestaat uit vrijwilligers. Deze vrijwilligers komen om meer begrip te krijgen. Ze werken bijvoorbeeld aan een buddy-programma, zijn maatje of vullen formulieren in voor mensen. Zij leren welke mogelijkheden er zijn en hoe zij mensen kunnen motiveren. De vrijwilligers kunnen de persoon met schulden laten zien dat er licht is aan het einde van de tunnel.

Ook komen er geregeld familieleden of vrienden van mensen met schulden. Zij komen omdat ze zich zorgen maken. Ze zien de verkeerde keuzes die iemand maakt en voelen zich machteloos. Bij de workshop leren ze hoe zij kunnen helpen. Op lange termijn is er veel mogelijk, maar daarvoor moeten dingen op korte termijn veranderen. Dat is moeilijk, maar noodzakelijk.

Er komen uiteraard ook mensen met schulden, maar die groep is nog relatief klein. Dat komt doordat mensen zich schamen en zich niet met andere dingen dan hun schulden bezig kunnen houden. Maar het is belangrijk dat zij zelf naar de workshop komen. Ze leren wat er mogelijk is om van je schulden af te komen. We moedigen het aan om iemand uit je omgeving mee te nemen, zodat die begrip kan krijgen voor de situatie en je kan ondersteunen.

De workshop wordt gegeven in Berkel en Rodenrijs. De eerstvolgende workshop is op 11 oktober 2016. Geïnteresseerd? Je kunt je aanmelden via de website.

Meer informatie over schuldsanering.