Sociaal vaardiger en weerbaarder met de Coole Kikker

“Nederlandse kinderen voelen zich minder gezond en hebben vaker last van angst en somberheid door de coronamaatregelen. Kinderen hebben ook minder contact met leeftijdsgenoten.” Dit blijkt uit onderzoek van het Emma Kinderziekenhuis Amsterdam UMC tijdens de eerste lockdown. “Tijdens corona hebben kinderen corona ook minder kunnen oefenen,” valt ook onze collega Janine Epping op. Hoe pakken we dat aan? Bijvoorbeeld met de training Coole Kikker. We spreken Janine over deze training.

“De Coole Kikkertraining is bedoeld voor kinderen tussen de 8,5 en 12 jaar die wat sterker willen worden in de omgang met andere kinderen. Bijvoorbeeld omdat een kind te assertief is en klasgenoten hem of haar maar bazig vinden. Of juist omdat een kind verlegen en teruggetrokken is.

In de Coole Kikkertraining leren we ze hoe ze vriendjes kunnen maken én houden, hoe ze op een goede manier voor zichzelf kunnen opkomen, hoe ze met emoties kunnen omgaan en het verschil tussen pesten en plagen. Het gaat daarbij heel vaak over zelfvertrouwen; sommige kinderen hebben een erg negatief zelfbeeld en daar gaan we zeker mee aan de slag. Door corona hebben kinderen bovendien veel meer thuis gezeten en je merkt bij sommige dat de sociale vaardigheid daar onder geleden heeft. Verstandig dus om hier extra aandacht aan te besteden.

De tien Coole Kikkerbijeenkomsten duren anderhalf uur en zijn heel speels van opzet. We doen vooral veel spelletjes: van rollenspellen tot bordspellen en tik- en renspelletjes. Want je leert nu eenmaal het meeste door te doen.

Kinderen krijgen verder een werkboek mee waarin ze alle tips nog eens kunnen terugvinden. Ouders krijgen na elke bijeenkomst tips voor thuis en er is een speciale ouderavond. Het is ontzettend leuk om te zien dat kinderen soms schoorvoetend en met tegenzin binnenkomen, maar al snel ontdekken dat het gewoon hartstikke  gezellig is. Ze staan vaak te popelen om een volgende keer weer terug te komen.

We zien de kinderen echt groeien en dat is geweldig om mee te maken!"