Succesvolle pilot contactgroep “Verstoten vaders” in Zoetermeer

Vaders die na een echtscheiding weinig of geen contact met hun kinderen hebben. Voor deze groep startten Eric Lups, medewerker van Kwadraad, en Bas Baggerman, zelfstandig mannencoach, een gespreksgroep.

“Toen ik eind vorig jaar door het Scheidingspunt Zoetermeer werd gevraagd om dit te begeleiden, zei ik meteen ‘ja’,” vertelt Eric.

Vechtstand

“Ik ben in mijn werk al veel vaders tegengekomen die vanuit een vechtstand wild om zich heen slaan omdat ze hun kinderen niet of weinig zien. En eerlijk gezegd lijkt het mij, als vader zijnde, een hel om mijn kinderen niet of nauwelijks te zien.”

Voor het begeleiden van de gespreksgroep volgden Eric en Bas meerdere trainingen. Maar ook werkervaring en vele artikelen, video’s en gesprekken met ervaringsdeskundigen hielpen hen de gespreksgroep zo goed mogelijk te ontwikkelen.

Luisteren

Begin april startte de pilotbijeenkomsten van de contactgroep. Het werden online bijeenkomsten vanwege de coronamaatregelen.

“Er zat veel frustratie bij vaders, maar het werd gelukkig geen klaagzang over de ex. Vaders luisterden naar inbreng van de andere vaders en stonden open om naar hun eigen aandeel te kijken,” vertelt Eric. “En er werden tips uitgewisseld.” De eerste en tweede pilot-bijeenkomsten werden erg positief beoordeeld.

Carrouselgroep

Vanaf deze zomer kunnen de vaders elkaar live ontmoeten. Iedere eerste dinsdag van de maand komt de groep bij elkaar. Het wordt een carrouselgroep; vaders kunnen in- en uitstappen wanneer zij dat zelf willen.

Deelnemen aan de contactgroep?

Lees meer informatie op de website van het Scheidingspunt Zoetermeer.