Succesvolle pilot Integrale gezinscoaching in Alphen aan den Rijn

Dankzij een pilot ‘Integrale gezinscoaching’ werden het afgelopen half jaar 15 gezinnen uit Gemeente Alphen a/d Rijn met multi-problematiek succesvol geholpen door een team die bestaat uit wijkcoaches van uit TOM in de buurt en gebiedsgerichte professionals uit Go! Voor jeugd. Het gaat om gezinnen waar meerdere problemen voorkomen, zoals financiële problemen en psychosociale problemen.

De kracht van de pilot zit ‘m in de samenwerking tussen TOM in de buurt en Go! Voor jeugd. “Aan ieder gezin wordt een medewerker gekoppeld van TOM in de buurt en GO! Voor Jeugd. Zij werken intensief met elkaar samen,” legt Nelleke van Beusekom, projectmanager van de pilot, uit. De duo’s werken aan een goede basis voor de gezinnen. “Het principe is steeds: de basis op orde.”

Vaste gezichten

Voor het gezin betekent dat: vaste gezichten waar zij terecht kunnen voor ál hun vragen. “De medewerker van GO! Voor Jeugd beantwoordt dan ook wel eens vragen die normaal gesproken door een collega van TOM in de buurt worden beantwoord.”

Dat pakt regelmatig heel gunstig uit. “Zo stelde een ouder in een gezin een vraag over geldzaken aan de collega van GO! Voor Jeugd. Normaal gesproken wordt deze vraag niet opgepakt door een collega van GO! Voor Jeugd. Terwijl de collega bij het gezin thuis aan de slag ging met deze vraag, kon zij ook meteen de gezinssituatie op een andere manier bekijken. Dat hielp haar ook meteen weer op weg met het vraagstuk over de kinderen in het gezin. Door de situatie vanuit twee verschillende perspectieven te bekijken, is het plaatje wat zij zag completer,” legt Nelleke uit.

“Door domeinen jeugd en volwassen zorg te combineren heb je echt de brede blik die je zo graag wilt hebben als hulpverlener. Je ziet patronen en verbanden tussen zaken eerder, en kan hierover het gesprek aan gaan met ouders en kinderen.”

Behapbaar traject

Een traject voor een gezin duurt 4 maanden. “We houden het heel behapbaar voor de gezinnen. Iedere maand stellen we met het gezin drie doelen op. Die doelen evalueren we vervolgens de maand daarna weer.” Gezinnen zijn erg tevreden. “Ze voelen zich echt gezien en gehoord en hebben echt het gevoel er niet alleen voor te staan,” vertelt Nelleke enthousiast. Dat blijkt ook wel uit de cijfers die de 15 gezinnen hun situatie geven. Waar ze hun situatie voor het traject gemiddeld nog een 3,2 gaven, geven ze dat daarna maar liefst een 7,8! “Een super mooi resultaat van het team!”

De komende tijd vertellen we op de kanalen van Kwadraad meer over de pilot ‘Integrale gezinscoaching’.