Toename van burenconflicten
Het aantal burenconflicten neemt in Nederland gestaag toe. Dat komt voornamelijk door de bevolkingstoename en doordat er meer mensen in de stad wonen. Je merkt daardoor meer van je buren. Maar ook in kleinere plaatsen nemen conflicten toe. Buurtmiddeling is dan ook hard nodig.
Naast het feit dat we met meer mensen op een kleiner oppervlak leven, zorgen ook de bezuinigingen op de zorg een rol. Mensen met sociale of geestelijke problematiek worden, in plaats van in een opvang, vaker in de samenleving geplaatst en dragen bij aan burenoverlast.
Vroegtijdig optreden is belangrijk
Het is het beste als buren direct hun geschil oppakken en ermee aan de slag gaan, ook als dat tot een verhitte discussie leidt. Als dat niet gebeurt, kan een conflict een tikkende tijdbom worden.
Na escalatie en tussenkomst van de politie waarbij aangifte gedaan wordt, kan Buurtbemiddeling niet meer op gang gebracht worden. Veelal eindigen deze conflicten in een eindeloze strijd.
Daarom pleit Kwadraad voor vroegtijdig optreden door Buurtbemiddeling. Hoe eerder het conflict kan worden aangepakt, hoe minder schade er ontstaat en hoe groter de kans dat het probleem opgelost kan worden. Ook wanneer zaken al langer spelen.
Buurtbemiddeling is geen handhaving
Soms hoor je over Buurtbemiddeling dat ‘ze niks kunnen want ze hebben geen gezag en mogen niet handhaven’, maar dat is ook niet het doel. Als buren er enkel naar streven om hun gelijk te halen, dan zijn ze bij Buurtbemiddeling aan het verkeerde adres. Gelijk halen is geen oplossing, integendeel, dan is de kans op volledige escalatie alleen maar groter.
Buurtbemiddeling streeft naar een structurele oplossing van het conflict. Ook wanneer dat betekent dat buren elkaar nooit meer willen spreken of met rust gelaten willen worden, is dat oké. Het belangrijkste is dat afspreken vastgelegd en gerespecteerd worden. De buurtbemiddelaars proberen acceptatie te bewerkstelligen.
Als buurtbemiddelaars een rol zouden spelen in handhaving, zijn ze niet meer neutraal en onpartijdig. Bemiddeling heeft dan geen zin. Buren moeten zelf achter de afspraken staan die zij met elkaar maken. En als daar handhaving voor nodig is, is het geschil nog niet opgelost.
Meer weten over buurtbemiddeling? Lees hier het eerste deel van het verhaal van Imelda.
Heb je een conflict met de buren dat je zelf niet kan oplossen, bel dan met Buurtbemiddeling van Kwadraad via: 088 - 90 04 000 of mail naar buurtbemiddeling@kwadraad.nl.
We zoeken in de gemeente Gouda en Zuidplas nog enthousiaste vrijwilligers die zich willen inzetten voor Buurtbemiddeling. Wil jij je bij een enthousiast team en bij een professionele buurtbemiddelingsorganisatie aansluiten? Meld je vandaag dan nog aan en stuur je CV naar buurtbemiddeling@kwadraad.nl.