Van werkstress naar werkplezier

— Cees van de Blom

Deze week is het de week van de werkstress. Maar hoe verander je werkstress naar werkplezier? We bespreken dit vandaag a.d.h.v. het inspirerende verhaal van collega Cees van der Blom (64).

“Alles wat je aandacht geeft groeit, dus geef aandacht aan het positieve”

Hoe lang moet je nog?

Deze vraag wordt mij vaak gesteld. Gelukkig zit ik in een positie dat ik niets moet. Ik kies er voor om na 42 jaar werkzaam te zijn in het maatschappelijk werk mijn tijd met plezier vol te maken. Na jaren als teammanager te hebben gewerkt, werk ik nu alweer ruim vier jaar in de uitvoering. Het uitvoerend werk geeft mij veel voldoening en ik geniet volop van het contact met mijn cliënten. Ik werk in het stadje Oudewater, met 10.000 inwoners, als enige maatschappelijk werker in het Stadsteam. Hierin werken we met andere disciplines samen.
De helft van het werk bestaat uit het ontmoeten van mensen. Die willen natuurlijk erkent worden in wie hij/zij is en wat hem/haar bezig houdt. Het leren afstand nemen, loslaten en het gebruik van humor zijn voor mij waardevolle hulpverleningsinstrumenten. En natuurlijk de praktische hulp bij materiële voorzieningen.
Een goed balans tussen werk- en privétijd vind ik belangrijk. Als senior helpt het wel dat ik bijna 10 weken vakantie heb door mijn senioruren . Mediteren helpt om creatief te blijven denken en geeft mij extra energie. Tijdens een werkdag vergeet ik het niet om een half uur pauze te nemen en dan meestal een wandeling te maken. Veel collega’s zie ik dat niet doen, omdat ze het te druk hebben... Mijn levensmotto: “alles wat je aandacht geeft groeit, dus geef aandacht aan het positieve.”
- Cees Blom