Verder na burn-out

— Coby van Houdt

Het aantal mensen met een burn-out neemt toe. In nieuwsmedia als NOS, AD en nu.nl lees je er geregeld over. “De maatschappij wordt steeds hectischer. Je moet steeds meer ballen in de lucht houden. Vooral perfectionistische mensen zijn vatbaar voor een burn-out,” vertelt Coby van Houdt, ervaringsdeskundige en gespreksleider van de lotgenotengroep ‘verder na burn-out.’

Praten met mensen die in dezelfde situatie zitten

Als het goed gaat op je werk en in de privésfeer kun je bergen verzetten, maar zodra er langdurig te veel stress ontstaat kan het mis gaan. Op het werk wil je laten zien dat je de perfecte werknemer bent en daarom werk je soms door tot in het weekend. Thuis moeten alle schoteltjes ook blijven draaien. Je blijft doorbikkelen en zegt geen nee. Doordat je te lang je gevoel uitschakelt en te hoge eisen aan jezelf stelt, raak je oververmoeid. Je luistert niet goed naar je lichaam.

Dan is het ontzettend fijn om te kunnen praten met mensen bij wie niets moet en die zich compleet kunnen inleven.”

Uiteindelijk heb je jezelf dan zo ver uitgeput dat je helemaal niets meer kan. Je lichaam gaat uit en je meldt je voor langere tijd ziek. Daarna moet je naar de bedrijfsarts en sommigen krijgen begeleiding van een psycholoog. Je zoekt een weg om er weer bovenop te komen. Je praat met artsen die je veel hulp bieden, maar ze beleven niet hoe jij je voelt. En je omgeving heeft in het begin veel begrip voor de situatie, maar dat houdt vaak na een tijdje op. Dan is het ontzettend fijn om te kunnen praten met mensen bij wie niets moet en die zich compleet kunnen inleven, aangezien zij in dezelfde situatie zitten.

Door mijn eigen burn-out wilde ik mensen helpen die hetzelfde meemaakten als ik, daarom ben ik ervaringsdeskundige geworden. Bij de praatgroep delen we ervaringen en situaties met elkaar. Ik begeleid als gespreksleider de thema’s die de deelnemers zelf aandragen. Ik praat mee vanuit mijn eigen ervaringen en de maatschappelijk werker, Coby van der Plas, geeft inhoudelijke toelichting.

“Samen helpen we elkaar verder.”

We praten over onderwerpen waar de deelnemers tegenaan lopen, zoals het leren nee zeggen, grenzen stellen of naar je gevoel leren luisteren. Een ander thema dat bijvoorbeeld aan bod komt is de automatische piloot. Mensen met een burn-out zijn in deze situatie gekomen doordat ze te lang op de automatische piloot hebben gefunctioneerd. Door je gevoel uit te zetten en gewoon hard door te werken, ren je jezelf helemaal voorbij. Ik praat met de groepsleden over dat gevoel en de situaties die daarbij komen kijken. Coby van der Plas legt vervolgens uit wat een automatische piloot precies is en hoe je hem kunt herkennen. Door zowel met lotgenoten als een professional te praten krijg je inzicht in je handelen en leer je hoe je anders met situaties kunt omgaan. Dat is de meerwaarde van de lotgenotengroep ‘verder na burn-out.’

De groep bestaat minimaal uit drie personen. Het is geheel vrijblijvend en je kunt dus komen wanneer je wilt. Sommigen komen een paar keer, anderen blijven het hele seizoen. Iedere maandagochtend in de oneven weken komen we om 09:00 bij elkaar op de Haagweg 47 in Leiden.

UPDATE: DEZE LOTGENOTENGROEP IS TOT NADER ORDER STOPGEZET