Voor jezelf opkomen in coronatijd
In de supermarkt komt iemand heel dicht bij je staan. Je voelt je ongemakkelijk. Zeg je er iets van? Het is best lastig om voor jezelf op te komen. Trudy Ooms, maatschappelijk werker bij Kwadraad, geeft assertiviteitstrainingen. “We spelen altijd in op actuele situaties. Je grenzen bewaken in deze coronaperiode is een belangrijk onderdeel van de training.”
Nu er door het coronavirus een nieuwe situatie ontstaat, met nieuwe sociale ‘regels’, is assertief zijn dubbel zo lastig. Direct geeft Ooms toe dat ook zij niet altijd voor zichzelf opkomt. “Ik merk het bijvoorbeeld op straat. Mensen lopen heel dicht langs je. Terwijl er is afgesproken dat iedereen 1,5 meter afstand moet houden.”
Assertief zijn is een keuze
Op de vraag waarom ook zij niet altijd assertief is, geeft ze een antwoord dat door veel cursisten als ‘bevrijdend’ wordt ervaren: het hoéft niet altijd. “Assertief zijn is geen plicht, het is een keuze.” Volgens Ooms is het niet altijd mogelijk om alert te zijn. “Sommige situaties overrompelen je. Daarom is het goed om bepaalde situaties te oefenen, zodat je het een volgende keer minder lastig vindt om op te komen voor iets dat je belangrijk vindt.”
Ooms traint mensen die het moeilijk vinden om voor zichzelf op te komen, in de assertiviteitstraining bij Kwadraad. Daar leren ze onder andere wat assertiviteit precies is. “Sommigen verwarren voor jezelf opkomen met boos worden of agressief reageren. Of ze denken dat het ‘nee’ zeggen betekent. Maar het gaat om het verwoorden van gevoelens, zonder dat je daarmee een ander bewust kwetst,” legt Ooms uit.
Stappenplan
In de training leer je via een stappenplan hoe je voor jezelf kunt opkomen. “Het begint met uitspreken wat je voelt, bijvoorbeeld: Ik voel me ongemakkelijk. Daarna wijs je op het gedrag van de ander: Je staat wel heel dicht bij me. Dan benoem je de consequentie: Ik wil niet dat ik of jij corona krijgt. Tot slot zeg je wat je graag wilt: Kun je een stap achteruit doen?” Het is een methode waar volgens Ooms niemand omheen kan.
Maar waarom is het zo belangrijk om voor jezelf op te komen? “Het is een stukje voor jezelf zorgen. Als je het continu toelaat dat mensen over je grenzen gaan, dan kun je daar mentaal en fysiek last van krijgen.” Zo hebben veel deelnemers van de training last van spanningsklachten en onzekerheid. Gelukkig staan de deelnemers na een aantal bijeenkomsten steviger in hun schoenen. “Ze durven eindelijk de buurman aan te spreken die zijn hondje in hun tuin laat plassen. Ze durven oogcontact te maken en komen op voor wat zij belangrijk vinden. Hierdoor zitten ze beter in hun vel. Daar doen we het natuurlijk voor!”
Interesse in de gratis assertiviteitstraining? Je vindt de actuele data van de cursussen en trainingen per gemeente in onze kalender. We organiseren hem in ieder geval op 8 september in Hellevoetsluis en op 24 september in Krimpenerwaard.