Waarom is beweging belangrijk? Buurtsportcoach Thijs vertelt!

In Alphen aan den Rijn verzorgt onder andere Kwadraad de opdracht voor sociale activering en het begeleiden van statushouders. Binnen deze opdracht speelt beweging en gezonde voeding een specifieke rol. Daarvoor schakelde Kwadraad buurtsportcoach Thijs van Leeuwen van de Sportief Besteed Groep in.

 

Wat doe je als buurtsportcoach voor deze opdracht?

“Kwadraad zet mij in als buurtsportcoach voor statushouders en mensen in de Participatiewet. Ik verzorg zelf sport- en beweeglessen, zoals bewegende taallessen, wandelgroepen, fietslessen en supermarktsafari’s. Daarnaast zorg ik ervoor dat deelnemers kunnen aanhaken bij het sportaanbod dat er in Alphen aan den Rijn al is. Als een statushouder naar mij komt en vertelt dat hij graag wil voetballen, dan zeg ik vooral: doe niet met mij mee, maar doe mee met een lokale voetbalclub. Dan kan diegene meteen kennismaken met anderen.”

"Nog los van de gezondheidsvoordelen, helpt bewegen enorm voor mensen die stress ervaren"

Waarom is beweging belangrijk?

“Bewegen verbindt. Nog los van de gezondheidsvoordelen, helpt bewegen enorm voor mensen die stress ervaren. De groep statushouders is een groep die veel stress ervaart: ze komen uit een minder fijne omgeving, kennen weinig mensen en moeten veel leren. Sport en bewegen is een vorm van ontspanning; het helpt om tot rust te komen. Bovendien leer je nieuwe mensen kennen, als je aansluit bij een vereniging.”

Kun je eens vertellen over de supermarktsafari's?

“Dit zijn twee bijeenkomsten waarbij ik met de doelgroep in gesprek ga: wanneer is voeding gezond? Waarom is gezonde voeding belangrijk? Ik vertel bijvoorbeeld over de schijf van vijf; voor statushouders is dat nieuw. Ik vertel hoe het in elkaar zit. Dat is nodig omdat kennis over gezonde voeding beperkt kan zijn –niet alleen bij statushouders overigens. Er bestaat veel onjuiste informatie. Daarnaast worden boodschappen tegenwoordig steeds duurder. Daar kunnen we slim mee omgaan. In peulvruchten, zoals linzen, zitten bijvoorbeeld veel eiwitten en zijn daarom een goede vleesvervanger; want vlees is erg duur. En diepvriesgroenten zijn net zo gezond als verse groenten, maar wel een stuk goedkoper.
De tweede bijeenkomst gaan we langs bij een supermarkt. De deelnemers doen dan opdrachten in de supermarkt: ze bekijken en beoordelen etiketten van producten in de schappen. Wat is gezond?”

"Laatst vertelde een trajectcoach dat een statushouder met de fiets naar de afspraak kwam. Voorheen liep diegene anderhalf uur naar de afspraak, omdat de bus te duur was"

Waarom zijn de fietslessen zo belangrijk?

“Bij fietslessen combineer je beweging en zelfredzaamheid. Bovendien is het heel leuk om te doen. Iedere vrijdag wordt er een uur
tot anderhalf uur gefietst. Het uitleggen gebeurt met handen en voeten, maar dat is met fietsen goed te doen.
Fietsen zorgt ervoor dat de inwoners kunnen meedraaien in de maatschappij. Laatst vertelde een trajectcoach dat een statushouder zelf met de fiets naar de afspraak kwam. Voorheen liep diegene anderhalf uur naar de afspraak, omdatde bus te duur was. Fietslessen zijn zo’n voorbeeld waarbij je echt kunt zien dat het effect heeft op de integratie.”

Hoe zorgde je ervoor dat beweging een onderdeel was van de taallessen?

“Ik merkte bij de groep statushouders die rond de 30 à 40 jaar was, dat zij beweging niet zo interessant vonden. Die wilde ik wel in beweging brengen. Ik dacht: dan breng ik beweging naar hun.
Met de taallessen doet de groep kleine opdrachten waarbij
ze bewegen. Bijvoorbeeld het matchen van woorden, waarbij
het ene woord op een blokje staat en het andere woord op de muur geplakt is. Het team dat het snelste alle woorden matcht, wint. Zo vermom ik bewegen meteen als een kans om de taal
te leren.”