Wat is dat nou eigenlijk, maatschappelijk werk?

— Arnand Groeneweg

Arnand Groeneweg vertelt over zijn werk als  maatschappelijk werker in Nissewaard. Voorheen hoorde dit gebied bij Careyn. “De focus van ons werk ligt op zelfredzaamheid, de kracht van het netwerk en eigenaarschap. Dit zijn op papier mooie woorden, maar hoe pas je deze in de praktijk toe?”

Maatschappelijk werk: een geweldig vakgebied

Ik heb een prachtig beroep gekozen. Iedere dag mag ik mensen met problemen helpen door hen te activeren, te motiveren en hun eigen kracht te laten ontdekken. Of het nu gaat om relatieproblemen, schulden, huiselijk geweld of de opvoeding van kinderen; ik help de cliënt om zelf oplossingen te vinden voor problemen.

“Het ‘pamperen’ van cliënten is niet meer van deze tijd.”

Mijn werk draait om het stellen van de juiste vragen. Vragen die de cliënt aan het denken zetten. De cliënt mag zelf leren ontdekken wat er nodig is, welke doelen wil hij wil behalen en hoe hij deze kan realiseren? Die vragen vormen het hulpverleningsplan. Het oplossen van problemen doet de cliënt zelf. We creëren meer eigenaarschap door de cliënt te activeren en goed te ondersteunen. Niet meer ‘pamperen’ of problemen voor hen oplossen, maar mensen zelfredzaam maken.

Bijna iedereen heeft iemand

Tijdens gesprekken met cliënten ontdekken we de kwaliteit van het sociale netwerk. We onderzoeken hoe het netwerk eruit ziet, waar hulpbronnen liggen en waar belemmeringen zitten? Hulp vind je vaak dichterbij dan je denkt.

Soms zeggen mensen: “Ik heb niemand.” Maar dat maakt mij juist nieuwsgierig. Bijna iedereen heeft wel iemand die hen kan ondersteunen of helpen. Bij doorvragen ontdek je vaak een vriend, familielid of buurman die een rol kan spelen bij het oplossen van een probleem. Zo gebruiken we de kracht van het eigen netwerk van de cliënt.

Kijken naar mogelijkheden

Cliënten zijn vaak geneigd om te kijken naar wat ze niet hebben of kunnen. Wij helpen hen te zien wat er wel kan en mogelijk is. Omstandigheden kun je vaak niet veranderen; de manier waarop je ermee omgaat wel. Vaak kun je meer invloed op je situatie uitoefenen dan je denkt. Of dat nu met professionele hulp of is met hulp uit je eigen netwerk. Door de juiste vragen te stellen en ondersteuning te bieden, vinden cliënten mogelijkheden en oplossingen.

Dat is waar ik en mijn 16 collega’s ons mee bezig houden in Nissewaard; in onze spreekkamer, bij cliënten thuis, op scholen en in netwerkoverleggen. De generalistische aanpak en proactieve kijk op problemen van Kwadraad’s maatschappelijk werkers, maakt ons uniek en krachtig.