Wat kan de gezinscoach betekenen om een gezin met problemen weer ‘op de rit’ krijgen? Deel twee
Martijn Hendriks, gezinscoach in Zoetermeer en Rijswijk, vertelt in twee artikelen over zijn werk als gezinscoach. Eerder vertelde hij hoe hij te werk gaat. Vandaag: welke case is hem bijgebleven?
“Een gezin waar ik nu een aantal maanden kom, is aangemeld vanwege huiselijk geweld”, vertelt Martijn. “De relatie tussen ouders liep niet goed. Er moest zicht op dit gezin komen. Dat was de vraag vanuit Veilig Thuis, ondanks dat ik niet in een gedwongen kader werk. Als mijn hulp niet zou werken, zouden ze alsnog ingrijpen.”
Zelfvertrouwen moeder
Martijn heeft veel gesprekken gehad met moeder. “Zij bleef in de gewelddadige relatie hangen, had niet de kracht om er uit te komen. Ik heb haar verwezen naar een psycholoog om aan haar zelfvertrouwen te werken. Dat is voor mij te diep om in te graven, is mijn rol ook niet”, geeft hij aan.
De relatie is inmiddels definitief verbroken. Er is geen geweld meer in het gezin. Moeder heeft onderzoek laten doen waaruit bleek dat ze AD(H)D heeft. Hier slikt ze medicatie voor. “Alles loopt beter nu. Met de kinderen van 10 en bijna 1, en praktisch, in het huis. Moeder is bezig met het vinden van werk. Zij gaf aan dat ze het fijn vond dat ik daar elke week kwam. Het hielp haar, want zij was op een punt waarop het haar niet meer alleen lukte om dit allemaal in werking te zetten.”
Uitgebreid en afwisselend werk
“Het is uitgebreid en afwisselend werk, dat maakt het heel leuk om te doen”, zegt Martijn enthousiast. “En mooi, zeker als je vooruitgang ziet. Dat gebeurt niet altijd. Maar mensen zijn vaak dankbaar.
Het is fijn dat ik op de ouders ben gericht, en voor de kinderen kan er samengewerkt worden met een jeugdzorginstantie. Als er echt meer nodig is of sprake van een hele, heftige situatie, kan Veilig Thuis worden ingeschakeld. Samen kijken we dan naar de beste oplossing. ‘’