Wat kan de gezinscoach betekenen om een gezin met problemen weer ‘op de rit’ krijgen?

Martijn Hendriks, gezinscoach in Zoetermeer en Rijswijk, vertelt in twee artikelen over zijn werk als gezinscoach: hoe gaat hij te werk? En welke case is hem bijgebleven?

”Ik ga zoveel mogelijk op huisbezoek”, vertelt Martijn. ''Aan een huis kun je al een beetje zien hoe het gaat in het gezin. Als het thuis een chaos is, is het vaak op andere gebieden ook een chaos. Dit hoeft niet zo te zijn, maar je kunt er veel uit opmaken. Je ziet de gezinsleden in hun omgeving. Het is een meerwaarde vergeleken met een gesprek op kantoor”, aldus Martijn.

“Het begin is belangrijk. Eerst kennismaken en een band opbouwen voordat je echt tot de kern gaat. Als je als professional meteen begint met alles uitvragen en benoemen, kan de deur snel dichtgaan”.

Tot nu toe merkt hij dat mensen positief zijn. “Ik probeer zelf ook relaxed te zijn, echt even tijd voor elkaar te nemen. Wie ben ik? Wie zijn zij? Wat kom ik doen en wat kun je van elkaar verwachten? Als je het gezin beter leert kennen, komt dit vanzelf aan bod”.

Aanmelden

De aanmelding van een gezin komt meestal binnen via het Jeugdteam. Dan is er al iets aan de hand of is er contact geweest met het CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin). Het gezin kan zichzelf niet aanmelden maar moet aangemeld worden. Dit kan via verschillende routes (huisarts e.d.).

Het CJG neemt contact op met de wijkcoach. Vaak weet Martijn dus al waar de problemen liggen maar gaat er niet direct over in gesprek. “Ik laat het bij de ouders zelf en gaandeweg gaan we wat dieper erop in.”

Drie criteria

Als gezinscoach heeft Martijn drie criteria waar een gezin aan moet voldoen. Gezinnen met minderjarige kinderen, en er is sprake van multi-problematiek en zorgmijding.

Op alle leefgebieden: werk en inkomen, financiën, psychische gezondheid, relatie, werkt hij samen met de ouders. “Natuurlijk zijn de kinderen onderdeel van het gezin. Die kom ik tegen, praat er even mee. Als er meer nodig is voor de kinderen schakel ik een orthopedagoog in.

Ondersteunen van het gezin

Ik ben bezig met het gezin, met de school, als die betrokken is, of met schoolmaatschappelijk werk, ik leid mensen toe naar de schuldhulpverlening. Heeft iemand meer nodig, zeg ik: misschien is het goed om in gesprek te gaan met een psycholoog. In overleg met de ouders kijk ik wat er nodig is in het gezin en ondersteun hen daarbij”.

Begeleidende rol

Martijn regelt veel, maar in een begeleidende rol. “Het is de bedoeling dat het gezin weet hoe ze hun zaken kunnen regelen. Toeslagen bijvoorbeeld, hoe zit dat precies? Als ik dat voor ze ga aanvragen, leren ze er niet van.

Prioriteiten, stappen en doelen

Ik ben voor langere tijd met een gezin bezig. Ik probeer een keer per week op huisbezoek te gaan, werk in stappen en met kleine doelen. Wat zou het voor nu, beter maken? Waar ligt de prioriteit?”

Afbouwen van contact net zo belangrijk als opbouwen

Een traject is intensief. “Ik wil niet in een keer stoppen maar een tijdje zien dat het goed gaat”, zegt Martijn. “Dat er geen vragen meer zijn, want soms komt er toch ineens nog van alles omhoog. Maar als het gewoon goed gaat, natuurlijk in overleg met het gezin, is het tijd om te gaan”.