Week van het geld: collega Anja van Epskamp over begeleiding van inwoners
Van 28 maart tot en met 1 april is het de Week van het geld. Anja van Epskamp werkt als wijkcoach voor Tom in de buurt. ”Door mijn achtergrond werk ik regelmatig met klanten met een verstandelijke beperking of autisme.” Anja helpt ook regelmatig inwoners met de omgang met geld. We vroegen haar: ‘Hoe help jij inwoners daarmee?’
”Ik heb een jongeman begeleid, dertig, reguliere baan, geen verstandelijke beperking. Hij gokte, blowde en kwam in de schulden. Bij inwoners met schulden plan ik een intakegesprek in met een schuldhulpverlener van de gemeente. Die inventariseert hoe hoog de schuld is, wat ze kunnen regelen met de schuldeisers voor het maken van afbetalingsafspraken”, vertelt Anja. Of de inwoner regelt zelf de afspraak voor een intake. ”Ik vraag altijd of ik mee mag, als extra paar oren en vanwege het gebruik van ambtelijke taal.”
Onder bewindvoering
Ze besprak met deze inwoner of hij bereid was om onder bewindvoering te komen. Op die manier ging ze samen met hem aan de slag. ”Deze inwoner had nauwelijks vrienden, 's avonds en in de weekenden gokte hij online”. Om in de schuldhulpverlening te komen moest hij naar verslavingszorg 'de Brijder'. Nu heeft hij bewindvoering, krijgt weekgeld totdat hij uit de schuldhulpverlening is.
Korte lijnen met schuldhulpverlening
”Ik bel met de gemeente voor informatie, ga met de inwoner erheen, de lijntjes zijn kort genoeg om dit te kunnen regelen.” Soms vindt Anja het lang duren, maar het kost tijd. De inwoner moet de nodige gegevens aanleveren. ”Uitzoeken bij wie ze allemaal schuld hebben kan een klus zijn, sommigen gooien de brieven gewoon weg.”
Samen een budgetplan maken
”Wat ik regelmatig doe met inwoners die nog niet in de schulden zitten is een budgetplan maken. Wat komt er binnen, wat gaat eruit, Hoeveel houd je over, wat kan je daarvan doen? Zijn er regelingen waar je recht op hebt?” vertelt Anja energiek.
Mensen met autisme zijn meestal secuurder met inkomsten en uitgaven. ”Dan leg ik uit: Misschien kun je wekelijks een vast bedrag pinnen om je boodschappen van te doen. Dat wordt voor hen wel inzichtelijk. Voor mensen met lvb is dit lastiger te overzien”, legt ze uit.
Vrijwel wekelijks komt Anja bij deze mensen over de vloer. Ze maakt met hen een financieel overzicht, en houden dit samen bij. ”Dan gaat het even goed, doet hij of zij de volgende week zuinig, maar dat wordt ook weer snel vergeten”, glimlacht Anja. Ze helpt deze inwoners voor lange tijd. Ze hebben niet alleen financiële problemen maar ook op sociaal- en werk gebied. ”Ik blijf best een tijd bij hen in beeld”, beaamt ze. Soms zijn de andere problemen opgelost, dan regelt ze een budgetcoach om het financiële stuk met de inwoner op te pakken. ”Of een buddy, of iemand binnen de familie”, voegt ze eraan toe.
Inkomen uit statiegeld
Een klant van mij had weinig te besteden. Zij wilde geld om te roken. Ik zei grappend: 'Als je nou eens alle lege flessen gaat verzamelen die hier door het huis liggen, misschien kom je dan wel aan dat bedrag'. Ze keek me aan of ik gek was. 's Middags stuurde ze een foto met een pot shag. Daarna een filmpje hoe ze alle lege flessen had verzameld en ingeleverd”, lacht Anja. ”Ik vond het zo leuk dat ze me trots dat filmpje stuurde, zo van: Kijk, het is me gelukt.”