Zoetermeer start pilot om inwoners met schulden sneller te helpen

Persbericht – In Zoetermeer start per september een pilot om inwoners met schulden eerder te helpen. Deze eerdere hulp voorkomt vaak grotere problemen. Dat kan door gegevensuitwisseling tussen verschillende samenwerkende partijen. Zij ondertekenden op 31 augustus een convenant. Wethouder Van Driel (sociale zaken en schuldhulpverlening): “Ik ben er trots op dat al deze partijen in Zoetermeer gezamenlijk een groot probleem willen aanpakken. Problemen met schulden beginnen vaak klein, maar kunnen leiden tot ernstige situaties zoals een woningontruiming.”

De samenwerkende partijen zijn Meldpunt EMMA (Eerder Melden Minder Achterstanden), de gemeente Zoetermeer, Bureau Krediet Registratie (BKR), woningcorporaties Vestia, Vidomes en De Goede Woning, Zorgverzekeraars Zorg en Zekerheid en Menzis, drinkwaterbedrijf Dunea en energiemaatschappij Eneco. Dankzij het convenant kunnen zij betalingsachterstanden melden. Meldpunt EMMA gaat, als er sprake is van meerdere betalingsachterstanden, op pad om inwoners met schulden vrijwillig en op maat hulp aan te bieden. Het gaat om een pilot van een jaar.

Tijdens de pilot staat de privacy van inwoners voorop. Dat betekent zorgvuldig omgaan met de gegevens van inwoners. Alle informatie die aan hulpverleners ontvangen is vertrouwelijk.

De schuldenproblematiek in Nederland is groot. Bijna een derde van de Nederlandse huishoudens heeft betalingsachterstanden. In Zoetermeer was in 2017 de gemiddelde schuld van mensen in schuldhulpverlening meer dan € 60.000. “Schuldenproblematiek leidt niet alleen tot persoonlijk leed, maar ook tot hoge maatschappelijke kosten. En om problemen op andere leefgebieden zoals onderwijs en gezondheid op te kunnen lossen, is het nodig om eerst aan de schulden te werken. Geldzorgen zorgen er namelijk voor dat mensen niet in staat zijn om andere problemen aan te pakken”, aldus wethouder Van Driel.