Wijkcoach Tom in de buurtAnneke Wenker

Anneke Wenker

Iedereen heeft een netwerk, het is een kwestie van goed verkennen”

Als ik mezelf beschrijf in een paar woorden ben ik

  • procesbewaker
  • integer
  • in voor humor
  • netwerker

Wat maakt mijn werk zo leuk?

Het werk als wijkcoach is gevarieerd. Nieuwe innovatieve ideeën kunnen een podium krijgen, je bent vrij om met die zaken aan de slag te gaan waarvan jij denkt dat er nodig is (in de wijk).

Naast de klantcontacten ben ik ook bezig met andere werkzaamheden. Denk aan het geven van trainingen aan collega's over bijvoorbeeld Sociale Netwerk Strategieën. Werkzaamheden gericht op teamprocessen zoals het schrijven van jaarplannen en verantwoording (tbv de gemeente) hebben een plek binnen de huidige manier van werken.

Wat is soms wel eens moeilijk aan mijn werk

Soms is het moeilijk om het idee te hebben dat je niet verder komt bij zaken die wel zorgelijk zijn. Met name als het gezinnen met kinderen betreft. Geen contact krijgen met de betreffende ouder(s), een onderbuik gevoel wat je niet kunt aantonen en wanneer je je zorgen meld bij Veilig Thuis, ook daar geen directe aanleiding is om onderzoek te doen. Dan is het werk wel eens moeilijk.

Mijn talent

Binnen Kwadraad ben ik SoNeStra-coach. Dit betekent dat ik collega's kan ondersteunen in het werken volgens Sociale NetwerkStrategien. Deze kennis deel ik, samen met andere SNS-coaches, binnen verschillende disciplines van Kwadraad (JGT's , Tom in de buurt, sociale wijkteams) middels bijvoorbeeld een training.

Daarnaast ben ik een aantal jaren echtscheidingsmediator geweest. Kennis en affiniteit met deze problematiek heb ik altijd gehouden.

In mijn vrije tijd geef ik onder andere hardloop en bootcamptrainingen. Ik zou dit graag met elkaar willen gaan combineren. Sporten met klanten die bijvoorbeeld kampen met een depressie of burn out. Daarom heb ik onlangs een cursus 'Running Therapie' gevolgd en wil ik dit voor Tom in de buurt in gaan zetten.

Deze situatie zal mij altijd bijblijven

De meest recente casus waar ik ook nu nog aan werk, is dat het gelukt is om een zorgmijder (aangemeld vanuit het meldpunt Zorg en Overlast van de GGD), na een hele lange adem, in beweging te krijgen. Ze heeft zelf de stap gezet om mensen uit haar omgeving uit te nodigen om deel te nemen aan een familienetwerkberaad.

Met elkaar hebben zij een plan gemaakt om deze persoon te ondersteunen in het voorkomen van terugval. Dit is m.i. echt de kracht van het werken volgens sociale netwerkstrategieën!

Wanneer heb jij een voldaan gevoel als jij je werkdag afsluit?

Als ik naast al het 'computerwerk' en overleggen, ook een aantal klanten heb kunnen ondersteunen in het zetten van stappen binnen hun plan voor de toekomst.