Maatschappelijk werkerArnand Groeneweg

Arnand Groeneweg

Hulpverlenen is het stellen van vragen die cliënten uitnodigen om na te denken over hun situatie.”

Als ik mezelf beschrijf in een paar woorden dan ben ik

  • Punctueel
  • Analytisch
  • Teamplayer

Wat maakt mijn werk zo leuk?

Het ontdekken en onderzoeken wat cliënten bezighoudt en hun probleemoplossend vermogen bevragen.

Wat is wel eens moeilijk aan mijn werk?

Moeilijk is het werk blijven waarborgen met minder mankracht dit jaar. Alle overlegtijd binnen en buiten Kwadraad in verhouding tot tijd voor cliënten. Het liefst besteed ik zoveel mogelijk tijd aan cliënten.

Inspiratie

Inspiratie vind ik in gesprekken met cliënten en door aan te sluiten bij hun belevingswereld. En inspiratie vind ik in mijn (zelforganiserende) team waar we, vanuit deskundigheid en betrokkenheid, voor het werk en elkaar klaarstaan.

Mijn talent

Mijn talent/expertise is mijn cliënt op zijn/haar gemak stellen, vervolgens vragen stellen en horen wat iemand (eigenlijk) zegt. Verder houd ik mij als aandachtsfunctionaris bezig met hoe we het werk kunnen verantwoorden richting de gemeente. Mijn affiniteit ligt bij het voeren van relatiegesprekken.

Deze situatie zal mij altijd bijblijven

Toen ik 15 jaar geleden begon als maatschappelijk werker begeleidde ik als een van mijn eerste cliënten een vrouw die ging scheiden. Haar man bleef achter en had een herseninfarct gehad. Mevrouw was al heel lang ongelukkig in haar huwelijk. Het loskomen van haar man en het feit dat hij door zijn herseninfarct beperkingen had, maakte het extra moeilijk voor haar. Ook had haar omgeving hun oordeel al klaarstaan. Maar toen ze sterker werd in haar proces door haar eigen leven meer vorm te geven, kreeg ze totaal onverwacht een streptokokken bacterie en overleed enkele weken later in het ziekenhuis daaraan. Ze was nog maar begin 50.

Wanneer sluit ik met een voldaan gevoel mijn werkdag af?

Als ik cliënten heb kunnen prikkelen, activeren en motiveren. En cliënten daarbij aangeven dat het een goed gesprek was.

 

Arnand schreef ook twee interessante artikelen voor Kwadraad: