Maatschappelijk werkerMargo Zandbergen

Margo Zandbergen

Kwadraad heeft een groot sociaal kapitaal”

Als ik mezelf beschrijf in een paar woorden dan ben ik

  • een verbinder
  • betrokken
  • een samenwerker
  • innoverend

Wat maakt mijn werk zo leuk?

Ik kan daarbij meerdere zaken benoemen:

  • Het mezelf kunnen specialiseren in en samenwerken met andere partners op het gebied van scheiding.
  • Werken met kinderen en ouders in scheidingssituaties; met name het kind – de ouder(s) helpen om in hun kracht te komen.
  • KIES-groep geven waarbij ik kinderen leer (en de kinderen elkaar) de scheiding beter te begrijpen en inzicht te geven over wat hun rechten zijn en hoe zij zelf kunnen 'handelen' en zich minder machteloos te voelen.
  • Als mensen, door wat ik doe, weer op eigen kracht verder kunnen met een positievere blik op hun toekomst ben ik heel tevreden.

Wat is wel eens moeilijk aan mijn werk?

Crisis zoals een huisverbod bij huiselijk geweld. Dat levert extra werkdruk op. Daarnaast is het combineren van een drukke baan met zelforganisatie een grote uitdaging.

Inspiraties

Mijn collega’s die mij helpen om weer te kijken naar de mogelijkheden als ik het zelf af en toe niet meer weet.

Mijn talent

Mijn expertise ligt op gebied van scheiding. Ik ben KIES-coach (voor kinderen en hun gescheiden ouders), mediator, 'Ouderschap Blijft'-bemiddelaar, 'Kinderen uit de knel'-trainer en ga in april 2018 de opleiding tot SCHIP-therapeut volgen (postrelationele rouw).
Daarnaast ben ik coördinator en mede-oprichter van het Scheidingspunt Zoetermeer. Door mijn ervaring en opleiding heb ik vrij snel door waar de schoen wringt en wat er nodig is om cliënten verder te helpen. Soms is dat bemiddeling/mediation, soms een lotgenotencontactgroep/cursus of juist individuele gesprekken. Soms verwijs ik ook mensen door naar andere instanties als dat nodig is. Ik vind het leuk om voor een groep te staan, maar ook het geven van (interactieve) informatiebijeenkomsten vind ik inspirerend om te doen.

Deze situatie zal mij altijd bijblijven

Ik kreeg onlangs, bij afsluiting van de laatste bijeenkomst van de KIES-groep, van een jongen van 11 jaar een oprechte dikke knuffel. Hij bedankte mij en zei dat hij door deelname aan de KIES-groep meer zelfvertrouwen had gekregen, hij op school minder vaak boos was, het pesten gestopt was en dat hij de scheiding beter begrijpt en meer met zijn ouders durft te bespreken. Daar doe je het toch voor?

Wanneer heb ik een voldaan gevoel als ik mijn werkdag afsluit?

In de situatie zoals hierboven omschreven. Dan kan mijn dag niet meer stuk. En elke keer als een bemiddelingstraject is geslaagd of cliënten tevreden de deur uitgaan. Ook als je, in samenwerking met andere collega’s of partners wat bereikt.