Pedagoog bij het OpvoedbureauMonique Albeda

Monique Albeda

Het is mooi als ouders zelf een oplossing vinden”

Als ik mezelf in een paar woorden omschrijf dan ben ik

  • luisterend
  • meelevend
  • oplossingsgericht

Wat maakt mijn werk zo leuk?

Dat het fantastisch is te zien dat één of twee gesprekken al zoveel verschil kunnen maken voor ouders. Een cursus als 'Een Puber in Huis' waarin ouders van ons en van elkaar kunnen leren en vol goede moed deze bijzondere fase ingaan. Het is fijn om in een team van collega’s te werken waar je mee kunt sparren en waar je je verhaal kwijt kunt.

Wat is mijn rol als (ortho) pedagoog?

Als pedagoog bied ik ouders en professionals laagdrempelig opvoedondersteuning. Dit doe ik zowel individueel als in groepsverband; ik geef themaochtenden en cursussen zoals Puber in Huis en Speels en Positief Opvoeden aan ouders. Ook begeleid ik KIES groepen voor kinderen van gescheiden ouders.

Inspiraties

De theorie van Alice van der Pas over Ouderschap, de ontmoetingen met ouders, maar ook mijn eigen ouderschap vind ik heel inspirerend.

Deze situaties zullen mij altijd bijblijven

Een vader die in ons tweede gesprek aangaf dat hij zo blij was dat ik verteld had dat zijn zoon van anderhalf niet “expres klierde om zijn ouders te pesten”.
En een jonge weduwe die het moeilijk vond om om te gaan met de verlatingsangst van haar achtjarig zoontje. Samen zijn ze aan een lieve tante gaan vragen of het jongetje bij haar zou mogen wonen indien de moeder net als vader plotseling dood zou gaan. Dat gaf haar zoontje genoeg rust om weer te kunnen spelen en leren.
Maar ook ouders die zouden gaan scheiden en samen bij mij kwamen om te praten over het effect daarvan op hun jonge kinderen; liefdevol ouderschap.

Wanneer heb ik een goed gevoel als ik mijn werkdag afsluit?

Na een leuke thema-ochtend met geïnteresseerde ouders, een mooi gesprek, een fijne cursusavond, intervisie met collega’s. Als ik wat heb kunnen betekenen voor een gezin.