Projectleider Opvoedondersteuning en pedagoogRita Blaak

Rita Blaak

Opvoeden doen we samen”

Als ik mezelf beschrijf in een paar woorden dan ben ik

  • gedreven
  • betrokken
  • resultaat- en oplossingsgericht
  • een teamplayer

Wat maakt mijn werk zo leuk?

Een tijdje met ouders meelopen, luisteren naar wat er echt speelt. Heen en weer pendelen tussen de kracht en de kwetsbaarheid van de ouders en ze motiveren, letterlijk: in beweging zetten.

Wat is wel eens moeilijk aan mijn werk?

Niets. Hoe zwaar de problemen soms ook zijn voor ouders, ik heb altijd het gevoel dat ik ze kan ondersteunen. Hoe? Dat is bij elke ouder anders, maar het resultaat is dat het probleem hanteerbaar wordt en er perspectief ontstaat.

Inspiraties

Ik word geïnspireerd door mijn eigen ouders. Ze leven helaas niet meer. Zij hebben mij voorgeleefd dat ouderschap staat voor onvoorwaardelijke liefde, die tijdloos is. Dat gevoel hoor je als kind mee te krijgen, dat legt de basis voor je verdere leven.

Mijn talent

Luisteren en vertrouwen geven. Ik kan goed in de huid van een ander kruipen en voel aan wat mensen nodig hebben. Door te benoemen wat er aan de hand is kan ik helderheid scheppen en heel belangrijk: relativeren. Dat is in dit tijdperk van hypes en perfectie heel belangrijk.

Deze situatie zal mij altijd bijblijven

Situaties waarbij kinderen met verlies van ouders te maken hebben. Dit verlies kan door de dood zijn ontstaan, maar ook door een scheiding of een psychiatrische stoornis van de ouder. Deze kinderen hebben mensen nodig die ‘als een moeder of vader’ voor ze zijn. Dit kan heel goed de buurvrouw, grootouder of oom zijn. Als zij maar in staat zijn het kind het ouderlijke gevoel van onvoorwaardelijkheid en beschikbaarheid te geven.

Wanneer heb ik een voldaan gevoel als ik mijn werkdag afsluit?

Mijn voldane gevoel zit in kleine succesmomentje tussendoor, bedankjes en soms heel praktische oplossingen die net het verschil maken. Die zorgen voor de juiste balans tegenover de missers en het 'organisatiegezeur' rondom werk.