Coördinator Onafhankelijke Cliëntondersteuning (OCO) Wilma Jansen

Wilma Jansen

Never a dull moment!”

Als ik mezelf omschrijf in een paar woorden dan ben ik

  • Toegankelijk
  • Betrouwbaar
  • Betrokken

Wat maakt mijn werk zo leuk?

Als coördinator Onafhankelijke Cliëntondersteuning (OCO) voer ik gesprekken met de gemeente en diverse uitvoerende partijen. Naast deze taken bied ik zelf ook ondersteuning aan cliënten. Door deze combinatie heb ik een diversiteit van gesprekken en dat maakt dat ik mijn werk leuk en afwisselend vind.

Wat is soms wel eens moeilijk aan mijn werk?

Ik kan mij soms nog wel eens druk maken om organisaties die zo log en traag werken of die niet vooruit willen kijken naar wat er eventueel wél haalbaar is. Daar haal ik geen energie vandaan. Beter is dan ook om naar andere mogelijkheden te kijken waar ik wel energie in kan steken.

Mijn talent

Bij OCO zit ik op mijn plek. Ik ben heel analytisch ingesteld en kan heel goed schakels en verbindingen zien en leggen. Door mijn openheid en transparantie merk ik dat cliënten makkelijk hun verhaal kwijt kunnen bij mij. Ik probeer dan ook altijd zo oordeelloos mogelijk te blijven en een luisterend oor te bieden.

Inspiraties

Door te sparren met collega’s en externen die mee willen denken aan de opzet en uitvoering van OCO in de gemeente Woerden kan ik erg enthousiast en geïnspireerd raken. Ook mooie levensverhalen van cliënten inspireren mij om dit werk te (blijven) doen.

Dit verhaal zal me altijd bijblijven

Momenteel sta ik iemand bij die het heel moeilijk heeft. Zo moeilijk dat hij het leven niet meer ziet zitten. Al twee keer afgewezen bij de GGZ, omdat zijn situatie ‘te complex’ zou zijn. Hij heeft flink geworsteld om de kerst- en oud & nieuw-periode door te komen, maar het is hem gelukt. Het raakt me dan ook dat de GGZ het laat afweten, want niemand verdient het om zo aan zijn of haar lot overgelaten te worden.

Ik heb een voldaan gevoel als ik mijn werkdag afsluit ...

.. als ik het gevoel heb dat ik iets heb bereikt of gedaan. Dat kan zijn wanneer ik een traject met een cliënt afsluit die weer verder kan op eigen kracht of met behulp van diens omgeving, maar ook na een gesprek waarin ‘geheimen’ worden gedeeld en de kern naar boven komt, of een collegiale raadpleging na een ‘zwaar’ gesprek. Eigenlijk wanneer ik aan mezelf merk dat ik ‘het juiste’ gedaan heb.