Het belang van een goed netwerk

“Soms zijn problemen makkelijker opgelost dan je denkt.” Elke Louwers, programmamanager marktontwikkeling, legt uit hoe een combinatie tussen zorg en welzijn hulpverlening beter, dichterbij en goedkoper maakt.

We zien de maatschappij veranderen. Langzaam ontstaat er een betere verbinding tussen mensen die zorg nodig hebben en de maatschappij. Maar die verbinding ontstaat te langzaam. Er wordt vaak gedacht dat het moeilijk of onmogelijk is om duurzame en eenvoudige oplossingen te vinden voor problematiek. Wij weten dat dat wel kan, maar het vraagt om een vorm van samenwerking tussen zorg en welzijn die we nog niet kennen.

belang van goed netwerk kwadraad

Oplossingen liggen vaak dichtbij

Zoals in het geval van een tienjarige jongen met een ernstige angststoornis. Deze jongen durft niet alleen naar school te fietsen. Hij krijgt een goede psychotherapeutische behandeling van een psychiater, maar deze arts gaat niet over het naar school brengen. Als oplossing werd er een dure begeleider ingeschakeld die de jongen iedere dag naar school begeleid. Terwijl een aantal ouders in de straat hun kinderen om de beurt naar school rijden. Door de buitenstaander te vervangen met mensen uit zijn eigen netwerk hoeft de jongen niet meer door een vreemde naar school te worden gebracht.

Een ander voorbeeld is dat van een veertigjarige vrouw met een verstandelijke beperking. Omdat ze niet voor zichzelf kan zorgen, maar wel zelfstandig woont, ging ze dagelijks naar de dagbesteding. Met een bus werd ze naar de voorziening in een dorp verderop gebracht. Ze leerde daar mensen kennen, maar geen mensen uit haar eigen wijk. Ze voelde zich eenzaam. Een maatschappelijk werker ontdekte door te kijken naar de talenten en wensen van deze vrouw dat zij van knutselen hield. In haar eigen wijk zat een knutselclub waar ze bij terecht kon. Dichtbij, met mensen met wie ze een relatie aan kon gaan. Er komt nu ieder weekend iemand uit de buurt een kopje koffie bij haar drinken en ze voelt zich minder eenzaam.

Goed netwerk = minder zorg

Door te vragen wat iemand wil en kan, kom je er vaak achter dat oplossingen veel eenvoudiger zijn dan je eerst zou denken. Door de jongen en de vrouw in contact te brengen met de directe omgeving werd het netwerk vergroot en ontstonden er betere oplossingen die veel eenvoudiger te realiseren waren. Mensen met een goed netwerk hebben minder zorg nodig. Daarom moet er gezocht worden naar een combinatie tussen zorg en welzijn, want dan kan de hulp goedkoper en dichterbij huis georganiseerd worden. En dat is voor iedereen fijner.

Benieuwd naar meer verhalen van Elke en andere collega's? Klik dan hier.