Wat doe je bij aanzegging tot ontruiming?

— Alexander Harfterkamp

Alexander Harfterkamp is als wijkcoach in Zoetermeer het eerste meldpunt waar zorgen gemeld worden over mensen die zelf geen contact opnemen met hulpverlening. Deze mensen hebben bijvoorbeeld problemen als: eenzaamheid, schulden of zelfverwaarlozing. Alexander gaat bij deze mensen langs en zoekt samen met hen naar een mogelijk oplossing.

Wanneer je een aanzegging tot ontruiming ontvangt schrik je en je vraag je je waarschijnlijk af hoe het verder moet. De wijkcoaches van Kwadraad in Zoetermeer hebben regelmatig met deze situatie te maken. Wanneer er minderjarige kinderen op een adres wonen, gaat een wijkcoach er op af, zodat de financiële situatie van het gezin niet de ontwikkeling van het kind in gevaar brengt. In eerste instantie zal de wijkcoach de ontruiming proberen te voorkomen in samenwerking met de bewoner. Daarna zal er gekeken worden hoe de problemen ontstaan zijn en welke afspraken er gemaakt kunnen worden om herhaling te voorkomen. Zo ook bij dit gezin.

Kwadraad helpt bij financiele problemen. Bijvoorbeeld wanneer uitzetting of ontruiming dreigt.

Hulp bij financiële problemen

Een vrouw doet de deur open. Ik stel mij voor en word binnen gelaten. Ze is duidelijk opgelucht dat er iemand komt om het gezin te helpen. Ze vertelt mij dat haar man sinds kort in de WW zit, doordat hij is ontslagen. Zijzelf werkt een aantal uur als schoonmaakster. Na het ontslag van haar man duurde het zes weken voordat de WW uitkering werd uitbetaald. Hierdoor ontstonden er betalingsachterstanden. Daarnaast was het ook helemaal verkeerd gegaan met de huurtoeslagen en hield de Belastingdienst alles in. Moeder pakt een stapel ongeopende enveloppen uit de la. Ze maakt de post niet meer open, want ze kan het toch niet betalen.

Samen openen we de enveloppen en sorteren alles op stapeltjes. Ik zie dat de Belastingdienst geen rekening heeft gehouden met het ‘vrij te laten’ bedrag. Dat is het bedrag dat iemand nodig heeft voor de dagelijkse kosten. Samen met de moeder vul ik een formulier in, die zij later gaat posten. Ik neem contact op met de verhuurder en leg de situatie uit. Ik vraag om twee weken uitstel, zodat ik samen met de huurder alles uit kan zoeken en we met een oplossing kunnen komen. De uitstel wordt verleend.

"Zonder jou hadden we op straat gestaan."

De vrouw kijkt mij aan en zegt me erg dankbaar te zijn. ‘Zonder jou hadden we op straat gestaan,’ voegt ze eraan toe. Ik vertel haar dat het belangrijk is om contact op te nemen met schuldeisers om de situatie uit te leggen. Schuldeisers zijn vaker bereid om mee te denken wanneer ze vanaf het begin af aan op de hoogte worden gesteld. Ik spreek met de moeder af dat zij contact op gaat nemen met de overige schuldeisers om alle openstaande bedragen op te vragen en die te noteren. Ik maak een afspraak voor twee dagen later.

De vader doet open en laat mij binnen. Ook zie ik het zoontje, genaamd Mark. Moeder vraagt aan haar man of hij samen met Mark naar de speeltuin wil gaan. Ze wil niet dat Mark alles hoort. Nadat vader en zoon het huis hebben verlaten, laat ze mij een lijstje zien met de openstaande schulden. Ze vond het best lastig vond om iedereen na te bellen. Ik complimenteer haar, want het is haar toch gelukt. Ze lacht.

Samen maken we een overzicht van inkomsten en uitgaven. Ik zie een aantal overbodige abonnementen die opgezegd kunnen worden. Dat maakt de maandbegroting sluitend. Dit betekent dat alle vaste lasten betaald kunnen worden en er 50 euro per week overblijft aan geld om van te leven. Ik vraag moeder om de deurwaarder te bellen met het voorstel om met 75 euro per maand de huurachterstand terug te betalen. De deurwaarder legt het aan de verhuurder voor.

Gezien de hoogte van de schulden, adviseer ik de moeder zich te melden bij de Gemeentelijke Schuldhulpverlening. Moeder geeft aan dat zij dit al eerder wilde doen, maar dat ze zoveel informatie vroegen, dat ze het hebben laten lopen. Ik verwijs haar naar één van de vrijwilligersorganisaties die haar kan ondersteunen. Dezelfde dag word ik gebeld door de vader. Hij geeft aan dat de verhuurder akkoord is gegaan met het voorstel en de ontruiming is voorkomen.

De gevolgen van een ontruiming verschillen per situatie. Ingrijpen in een vroeg stadium is erg belangrijk. Het biedt meer perspectief en voorkomt vaak ontruiming.

Klik hier voor meer informatie over hulp bij geld en werk.