Voor jongeren

Op deze pagina hebben we verschillende onderwerpen voor je verzameld. Bij elk onderwerp vind je een uitleg, tips die je direct kunt toepassen en de mogelijkheid om direct aan de slag te gaan. Voor alle onderwerpen kun je hier klikken.

 


Als je je eenzaam of onbegrepen voelt

Iedereen heeft behoefte aan andere mensen om zich heen. Maar in onze moderne maatschappij is het soms moeilijk om echt met anderen in contact te komen. Heb jij daar ook last van en voel je je eenzaam? Zoek contact met andere mensen, ook al is dat moeilijk.

Meer informatie en direct beginnen

Beter voor jezelf opkomen

Vind je het moeilijk om eerlijk voor je mening uit te komen? Merk je soms dat je al ‘ja’ hebt gezegd, terwijl je ‘nee’ had willen antwoorden? Je wilt niemand teleurstellen of boos maken, omdat dat rot voelt. Toch zul je merken dat je je juist goed gaat voelen als je voor jezelf opkomt en zegt wat je wilt. Mensen vinden het prettig als je duidelijk bent en worden niet zomaar boos als je voor je mening uitkomt.

Meer informatie en direct beginnen

Als je vaak somber bent

Heb je sombere gedachten en zie je de dingen om je heen vooral negatief? Zoek afleiding en probeer je te richten op positieve dingen.

Meer informatie en direct beginnen

Als je na scheiding je vader of moeder mist

Als je ouders scheiden is dat een nare situatie. Woon je bij je moeder, dan mis je je vader en woon je bij je vader, dan mis je je moeder. Elk kind mag evenveel van beide ouders houden en dat hoef je niet in je eentje te verwerken. Vertel het je vader of moeder, die kan je waarschijnlijk troosten. Vind je het moeilijk om hierover met je ouders te praten, dan helpen deze tips je misschien op weg.

Meer informatie en direct beginnen

Omgaan met het sterven van je vader of moeder

Is je vader of moeder ongeneeslijk ziek, dan is het moeilijk om daarmee om te gaan. Misschien gedraag je je anders dan vroeger. Of ben je verdrietig en merk je dat je je moeilijk kunt concentreren, wat problemen oplevert op je werk of school. Deze tips helpen je misschien om je voor te bereiden op het overlijden.

Meer informatie en direct beginnen

Hoe voorkom je dat ruzie uit de hand loopt?

Iedereen heeft wel eens ruzie. Hebben jullie heel vaak ruzie en loopt het regelmatig uit de hand? Vallen er soms zelfs klappen? Dan is het goed te kijken naar de dieperliggende oorzaak. Misschien is het een misverstand, verschil je van mening, of zijn er spanningen op het werk of op school. Diverse oorzaken kunnen ervoor zorgen dat je niet lekker in je vel zit en snel ruzie krijgt. In zulke gevallen raden we je aan op zoek te gaan naar de oorzaak van de ruzies.

Meer informatie en direct beginnen

Schelden en slaan, zo stop je het

Schelden en slaan zijn vormen van geweld. Dat is schadelijk voor degene die wordt uitgescholden of geslagen, maar ook voor de mensen die toekijken. Geweld stopt niet vanzelf. Heb je geweld zelf ervaren of gezien? Dan is het belangrijk dat je hier iets tegen doet.

Meer informatie en direct beginnen

Tips voor studenten met schulden

Als student ontvang je waarschijnlijk studiefinanciering. Die toelage is vaak net voldoende om je vaste lasten en studiekosten van te betalen. Als je schulden hebt en verder geen inkomen, is het lastig om rente te betalen en schuld af te lossen. Hieronder vind je tips en acties die je kunt ondernemen. Een bijbaan zoeken is noodzakelijk.

Meer informatie en direct beginnen

Ik heb geen zorgverzekering. Mag ik naar een huisarts of specialist?

Als je geen zorgverzekering hebt, kun je wel naar de huisarts, maar je moet dan zelf de kosten betalen. Een bezoek aan de specialist is over het algemeen alleen mogelijk met een verwijzing van de huisarts. Je kunt de kosten van een huisarts of specialist pas declareren vanaf de datum waarop je verzekerd bent.

Meer informatie en direct beginnen

Hoe krijg ik overzicht over mijn administratie?

Sta je wel eens bij een kassa en kun je niet pinnen omdat je saldo ontoereikend is? Ligt overal in je huis ongeopende post? Of krijg je boetes omdat je je rekeningen niet (op tijd) betaalt? Als je geen overzicht hebt over je administratie, kan je dat een gevoel van onmacht geven.

Meer informatie en direct beginnen

Hoe vind ik een baan?

Schrijf je veel sollicitatiebrieven, maar heb je ondanks je inzet nog geen geschikte baan gevonden? Laat je niet te snel uit het veld slaan. Op dit moment is er meer vraag naar banen dan aanbod. De aanhouder wint. Profileer je zo goed mogelijk, bijvoorbeeld via LinkedIn of neem je brief en cv onder de loep.

Meer informatie en direct beginnen

Omgaan met een verslaving

Gebruik je drugs, drink je te veel of kun je niet stoppen met gokken of computeren? Een verslaving kan ervoor zorgen dat je niet altijd de juiste prioriteiten stelt. Herken je dit? Wees dan eerlijk tegenover jezelf en tegenover anderen. Als je er zelf niet meer uit komt, is het goed om professionele hulp te zoeken.

Meer informatie en direct beginnen