Voor ouderen

Op deze pagina hebben we verschillende onderwerpen voor je verzameld. Bij elk onderwerp vind je een uitleg, tips die je direct kunt toepassen en de mogelijkheid om direct aan de slag te gaan. Voor alle onderwerpen kun je hier klikken.

 


Als je je eenzaam of onbegrepen voelt

Iedereen heeft behoefte aan andere mensen om zich heen. Maar in onze moderne maatschappij is het soms moeilijk om echt met anderen in contact te komen. Heb jij daar ook last van en voel je je eenzaam? Zoek contact met andere mensen, ook al is dat moeilijk.

Meer informatie en direct beginnen

Omgaan met het verlies van je partner

Je partner verliezen is zwaar. Er breekt een tijd van rouw aan en die gaat gepaard met ups en downs. Net als je het gevoel hebt dat het verdriet minder wordt, kan het je zomaar weer in alle hevigheid overvallen. Het is een proces waar je helaas doorheen moet. En hoeveel tijd je daarvoor nodig hebt, is voor iedereen anders.

Meer informatie en direct beginnen

Als je vaak somber bent

Heb je sombere gedachten en zie je de dingen om je heen vooral negatief? Zoek afleiding en probeer je te richten op positieve dingen.

Meer informatie en direct beginnen

Beter voor jezelf opkomen

Vind je het moeilijk om eerlijk voor je mening uit te komen? Merk je soms dat je al ‘ja’ hebt gezegd, terwijl je ‘nee’ had willen antwoorden? Je wilt niemand teleurstellen of boos maken, omdat dat rot voelt. Toch zul je merken dat je je juist goed gaat voelen als je voor jezelf opkomt en zegt wat je wilt. Mensen vinden het prettig als je duidelijk bent en worden niet zomaar boos als je voor je mening uitkomt.

Meer informatie en direct beginnen

Je nuttig voelen na je pensioen

Als je na jaren werken met pensioen gaat, kun je in een gat vallen. De dagelijkse routine stopt en je hebt ineens geen centrale taak meer op je dag. Sommige mensen voelen zich daardoor futloos of overbodig. Heb jij daar ook last van? Deze tips helpen je om met dit lege gevoel aan de slag te gaan.

Meer informatie en direct beginnen

Werken aan je seksleven

Bij veel stellen komt het voor dat hun seksleven na enige tijd niet meer zo spannend is als vroeger. Of ze vrijen minder. Hebben jullie daar ook last van en wil je dit veranderen? Ga op zoek naar de oorzaak. Misschien is de sleur ingetreden? Of heeft een van jullie lichamelijke klachten. Samen kun je zoeken naar een antwoord.

Meer informatie en direct beginnen

Hoe voorkom je dat ruzie uit de hand loopt?

Iedereen heeft wel eens ruzie. Hebben jullie heel vaak ruzie en loopt het regelmatig uit de hand? Vallen er soms zelfs klappen? Dan is het goed te kijken naar de dieperliggende oorzaak. Misschien is het een misverstand, verschil je van mening, of zijn er spanningen op het werk of op school. Diverse oorzaken kunnen ervoor zorgen dat je niet lekker in je vel zit en snel ruzie krijgt. In zulke gevallen raden we je aan op zoek te gaan naar de oorzaak van de ruzies.

Meer informatie en direct beginnen

Schelden en slaan, zo stop je het

Schelden en slaan zijn vormen van geweld. Dat is schadelijk voor degene die wordt uitgescholden of geslagen, maar ook voor de mensen die toekijken. Geweld stopt niet vanzelf. Heb je geweld zelf ervaren of gezien? Dan is het belangrijk dat je hier iets tegen doet.

Meer informatie en direct beginnen

Als je partner te veel drinkt

Als je partner veel drinkt, kan deze zich anders gaan gedragen. Hij of zij wordt bijvoorbeeld erg amicaal, gezellig of luidruchtig. Sommige mensen hebben een kwade dronk en brengen zichzelf, jou of iemand anders in gevaar. Bijvoorbeeld in het verkeer of bij een ruzie. Veel drinken kan ook financiële gevolgen hebben of problemen geven op het werk. Jij kunt hierdoor onmacht, pijn of verdriet voelen. Praat hierover met je partner en probeer afspraken te maken over het drinken.

Meer informatie en direct beginnen

Omgaan met een verslaving

Gebruik je drugs, drink je te veel of kun je niet stoppen met gokken of computeren? Een verslaving kan ervoor zorgen dat je niet altijd de juiste prioriteiten stelt. Herken je dit? Wees dan eerlijk tegenover jezelf en tegenover anderen. Als je er zelf niet meer uit komt, is het goed om professionele hulp te zoeken.

Meer informatie en direct beginnen

Ik heb geen zorgverzekering. Mag ik naar een huisarts of specialist?

Als je geen zorgverzekering hebt, kun je wel naar de huisarts, maar je moet dan zelf de kosten betalen. Een bezoek aan de specialist is over het algemeen alleen mogelijk met een verwijzing van de huisarts. Je kunt de kosten van een huisarts of specialist pas declareren vanaf de datum waarop je verzekerd bent.

Meer informatie en direct beginnen

Hoe krijg ik overzicht over mijn administratie?

Sta je wel eens bij een kassa en kun je niet pinnen omdat je saldo ontoereikend is? Ligt overal in je huis ongeopende post? Of krijg je boetes omdat je je rekeningen niet (op tijd) betaalt? Als je geen overzicht hebt over je administratie, kan je dat een gevoel van onmacht geven.

Meer informatie en direct beginnen

Hoe kom ik aan toeslagen?

Heb je een zorgverzekering, een huurhuis of kinderen, dan heb je misschien recht op een tegemoetkoming in de kosten die je daarvoor maakt. Hiervoor bestaan verschillende toeslagen: zorgtoeslag, huurtoeslag, kindgebonden budget of kinderopvangtoeslag. Kijk op de website over toeslagen van de Belastingdienst om te zien op welke toeslag je recht hebt.

Meer informatie en direct beginnen