Chantal Geul, sociaal makelaar

Chantal Geul, sociaal makelaar

Hoe lang werk je al bij Kwadraad en hoe ben je bij ons terecht gekomen?

Sinds 2015 werk ik met veel plezier bij Kwadraad. Via vrijwilligerswerk heb ik de kans gekregen om te solliciteren op mijn huidige functie, met succes! Voor mij valt alles op z’n plek in deze functie, gezien mijn werkervaring in toerisme en sociale activering.

Wat is jouw rol binnen het team?

Mijn functie is sociaal makelaar bij het sociaal team. Ik ben vanuit het sociaal team verbinder tussen informele en formele partijen in zorg & welzijn, (vrijwilligers)organisaties, burgers en de gemeente Gouda. Als sociaal makelaar ligt onze focus op de voorliggende voorzieningen in Gouda, we brengen deze onder de aandacht in ons netwerk of we creeren nieuwe voorzieningen.  Voorliggende voorzieningen zijn belangrijk om maatwerk te voorkomen en om bewoners meer bij de wijk te betrekken.

We worden geregeld gevraagd om bij diverse overleggen mee te denken en doen, zowel bij de gemeente Gouda als andere organisaties, omdat wij een goed overzicht hebben van wat er speelt en wat er nodig is in de wijken. We zijn de spin in het web, delen graag onze informatie en verbinden mensen en organisaties met elkaar. Ook zijn we zichtbaar en aanspreekbaar in de wijk en de buurthuizen.

Bij signalen uit het sociaal team of van bewoners uit de wijk, ondersteun en coach ik in samenwerking met (vrijwilligers)organisaties, om initiatieven voor bewoners te creëren. Dit kan een eenmalig evenement zijn, zoals bijv. de nationale ouderendag of bijv. een wekelijkse activiteit in een buurthuis.

Tevens ben ik als sociaal makelaar actief op social media, waarop we bijvoorbeeld informatiebijeenkomsten, webinars, initiatieven en evenementen promoten die voor alle Gouwenaren toegankelijk en haalbaar zijn.

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Elke dag is bijzonder, met veel afwisseling en dynamiek. Ik ben geregeld in gesprek met bewoners die zich nuttig willen maken. Ook ben ik de wandelende sociale kaart (vraagbaak) voor de sociaal werkers en verstrekker van wijkinformatie voor de gemeenten. Daarnaast coach en bemiddel ik. Ik verbind organisaties, ondersteun bij subsidieaanvragen en ben graag gesprekspartner in buurthuizen.

Waarom is jouw werk belangrijk?

Als sociaal makelaar stimuleer je sociaal werkers om minder maatwerk in te zetten en meer voorliggend te werken. Het accent ligt niet alleen op de hulpvraag van bewoners, maar ook op wat een bewoner kan toevoegen in de wijk. Daarnaast verbind je mensen en organisaties met elkaar, zodat men elkaar snel weet te vinden. Zo ontstaan er mooie vrijwilligersinitiatieven in de wijk die bijna niet meer weg te denken zijn, zoals de Papierwinkel en de Kapsalon.

Wat is voor jou waardevol in je werk?

Ik vind het belangrijk om samen te werken met fijne collega’s en om mee te mogen denken op verschillende fronten. Daarnaast hecht ik veel waarde aan de vele ontmoetingen met mensen en de groeiende eigenwaarde van bewoners, als ze iets kunnen bijdragen.

Wat is het meest opmerkelijke dat je in je werk hebt meegemaakt?

De vrijheid, de verantwoordelijkheid en het vertrouwen dat ik vanaf de eerste dag kreeg. Dit geeft mij ‘vleugels’ waardoor ik veel energie krijg van mijn werk. Ik ben elke week verheugd over wat er weer op mijn pad gaat komen.

Hoe zou je Kwadraad in een zon of enkele woorden samenvatten?

Een organisatie met proactieve collega’s die hart hebben voor de medemens, waarbij de zelfredzaamheid, de eigen kracht en het netwerk van de cliënt een cruciale rol spelen om er sterker uit te komen.