Margo de Bruin, schoolmaatschappelijk werker

Margo de Bruin, schoolmaatschappelijk werker

Hoe lang werk je al bij Kwadraad en hoe ben je bij ons terecht gekomen?

Ik werk inmiddels 18 jaar bij Kwadraad. Hiervoor werkte ik bij het algemeen maatschappelijk werk (AMW) in Rotterdam en in Den Haag, maar ik wilde een baan dichter bij huis. Zo kwam ik hier terecht.

Wat is jouw rol binnen het team?

Ik verzorg samen met collega’s het schoolmaatschappelijk werk in het primair onderwijs en bij het Opvoedadviespunt. Ik vind het fijn om meerdere taken te hebben en nieuwe initiatieven te ontwikkelen.

Voorheen deed ik alleen algemeen maatschappelijk werk, totdat ik ontdekte dat schoolmaatschappelijk werk hier in de gemeente nog niet werd aangeboden. We zijn met de gemeente in gesprek gegaan en vroegen subsidie aan. Vervolgens zijn we op twee scholen gestart en inmiddels bieden we op alle basisscholen schoolmaatschappelijk werk aan.

In het team ben ik de constante factor. Er zijn de afgelopen jaren veel collega’s weggegaan en weer bijgekomen, dus dan is het extra fijn als er iemand is die bekend is met het werk. Ook ben ik woordvoerder en sluit ik aan bij themabijeenkomsten, overleggen met de gemeente en neem ik deel aan de subsidietafel.

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Die is altijd anders. Soms start ik op school in een breed overleg of begin ik met een gesprek met een leerling. Soms sluit ik aan bij een inloop voor statushouders of ga ik op huisbezoek bij ouders met opvoedvragen. Geen dag is hetzelfde.

Waarom is jouw werk belangrijk?

Ik hoor vaak van ouders dat ze het fijn vinden om met me te praten. Ze voelen zich gehoord, krijgen inzicht in hun problematiek, vinden passende oplossingen en ontdekken hoe ze hun wensen kunnen realiseren. Ouders vinden het vaak fijn dat ik dingen uitteken en ze maken geregeld een foto van mijn tekeningen of plakken hem op de koelkast. Ik vind het heel mooi om te zien dat ouders na een traject meer openstaan voor de mooie kanten van hun kinderen.

Wat is voor jou waardevol in je werk?

Dat ik anderen kan helpen, bijvoorbeeld door hun leven overzichtelijker of eenvoudiger te maken.

Wat is het meest opmerkelijke dat je in je werk hebt meegemaakt?

Dat een ouder tijdens het echtscheidingsspreekuur vroeg of ik namens haar naar de gemeente kon gaan om aan te geven dat ze wilde scheiden. En dat ik als blanke westerling volledig geaccepteerd wordt in een multiculturele vrouwengroep waarin mij zelfs Arabisch wordt geleerd.

Hoe zou je Kwadraad in een zin of enkele woorden samenvatten?

Vooruitstrevend, koploper, aandacht voor de cliënt, hoge werkdruk, meedenkend.