VRIENDEN training

Deze activiteit is reeds begonnen. Wellicht vind je onderaan de pagina een soortgelijke cursus die je zou willen doen? Of klik HIER voor de volledige kalender.
→ Goeree-Overflakkee

VRIENDEN is speciaal bedoeld voor kinderen met angst- en somberheidsklachten. Maar wat zijn angstklachten en hoe herken je angstige/sombere kinderen?

 • Kinderen die zich angstig gedragen, dingen die ze niet durven vermijden (bv bij gym of buitenspelen, maar ook alleen thuis zijn, slapen, logeren etc.).
 • Kinderen die bang zijn om dingen fout te doen/fouten te maken/toetsen te maken (faalangst).
 • Kinderen die meer dan leeftijdgenootjes afhankelijk zijn van hun ouders.
 • Kinderen die piekeren (bv over de thuissituatie, oorlog of toekomst).
 • Kinderen die negatief over zichzelf zijn.
 • Kinderen met schuldgevoelens.
 • Kinderen die erg verlegen zijn en angstig zijn voor de reactie van anderen.

Wat leer je in de cursus?

VRIENDEN zorgt ervoor dat kinderen meer zelfvertrouwen krijgen. We leren de kinderen dat gevoelens/angsten ook normaal zijn.

In het programma leren de kinderen op een speelse manier en door middel van verschillende oefeningen verschillende vaardigheden en technieken die hun helpen om te gaan met gevoelens/angsten.

Wat komt in de cursus aan bod?

De letters van VRIENDEN leren kinderen hoe ze situaties aan kunnen pakken waar ze bang of zenuwachting van worden:

V: Voel gevoelens
Vaardigheden: Het leren herkennen van ‘lichaamsseintjes’ van angst, zoals hoofdpijn, buikpijn, vaak moeten plassen en trillen. Je lichaam is je VRIEND en kan je waarschuwen wanneer je gespannen bent, zodat je op tijd kan ontspannen.

R: Rust en ontspan jezelf
Vaardigheden: Ontspannen door middel van ontspanningsoefeningen, ademhalings-oefeningen en andere ontspannende activiteiten.

I: Ik kan het! Ik kan het zo goed mogelijk proberen!
Vaardigheden: Het bij zichzelf herkennen en ‘uitdagen’ van negatieve gedachten en deze te vervangen door positieve gedachten. Hierbij wordt duidelijk gemaakt dat gedachten je gevoel en je gedrag beïnvloeden.

E: Een plan van aanpak en het stappenplan
Vaardigheden: Probleemoplossende vaardigheden en het aanpakken van gevoelens/angsten door middel van een stappenplan. Daarnaast besteden we aandacht aan het op- en uitbouwen van een ‘steunteam’.

N: Netjes gedaan dus beloon jezelf
Vaardigheden: Jezelf leren belonen, ook voor gedeeltelijk succes. Kinderen leren dat pogingen en kleine stapjes ook beloond mogen worden. Niet alleen het eindresultaat, maar alle inspanning telt!

D: Doe je oefeningen, niet vergeten!
Bij deze stap leren we de kinderen dat je moet blijven oefenen om de geleerde vaardigheden te laten beklijven en te verbeteren.

EN: EN lach! Blijf rustig voor het leven!
De kinderen leren dat ze nu over de technieken beschikken die ze kunnen gebruiken om rustig te blijven in moeilijke situaties

Voor wie is deze training?

De training is voor kinderen van groep 6, 7 en 8 van de basisschool.

Wanneer en hoe vaak?

 • Het zijn 8 bijeenkomsten van op vrijdagmiddag van 15.45-16.45 uur.
 • Start 17 november 2017. Vervolgbijeenkomsten: 1 en 15 december 2017, 12 en 26 januari, 9 februari, 2 en 16 maart 2018.
 • Locatie: Middelharnis, de Dillenburg, Juliana van Stolberglaan 19.
 • Eigen bijdrage: 20 euro voor het werkboek. Je ontvangt hiervoor een machtigingsformulier.

Informatie en aanmelden

Meer informatie kun je verkrijgen bij Anne van Eijken, bereikbaar op T 088 900 4000 of via de email a.vaneijken@kwadraad.nl. Je kunt je aanmelden via de knop 'Aanmelden voor deze activiteit'.