(School)maatschappelijk werkerAnja Wittekoek

Anja Wittekoek

Het leven kan alleen achterwaarts begrepen worden, maar het moet voorwaarts worden geleefd. (Sören Kierkegaard)”

Als ik mezelf beschrijf in een paar woorden dan ben ik

  • gedreven
  • enthousiast
  • humoristisch

Wat maakt mijn werk zo leuk?

Ik vind de variatie in mijn werk heerlijk. Ik heb cliënten in ongeveer alle leeftijdscategorieën, veel verschillende achtergronden en allerlei uiteenlopende hulpvragen. Bijzonder om daar begeleiding bij te mogen en kunnen bieden. De uitdaging ligt voor mij in de relatiegesprekken en vluchtelingen. Ik vind dit het meest complex en tegelijkertijd het meest interessant. Hoe de achtergrond van mensen invloed heeft op waar ze nu staan, is een gaaf proces om samen te ontdekken.

Wat is wel eens moeilijk aan mijn werk?

Dat ik de hele dag onderweg ben van de ene plek naar de andere plek. Hier een afspraak, daar een afspraak. Het past allemaal precies, maar vraagt wel veel flexibiliteit en kost soms veel energie.

Inspiraties

Ik word geïnspireerd door mijn collega’s en cliënten. We doen het echt met elkaar, ik sta er niet alleen voor. Ik kan altijd bij hen terecht en samen staan we sterk!

Mijn cliënten zijn de reden waarom ik dit werk doe. Dat ik een stukje met hen mee mag lopen, in hun hart mag kijken en dat ze vertrouwen in dit proces hebben, vind ik echt bijzonder!

Deze situatie zal mij altijd bijblijven

Er zijn meerdere situaties die me altijd bij zullen blijven. Maar de hoofdlijn die ik hierin terug zie, zijn vooral de situaties en cliënten die echt een stukje van hun hart konden laten zien en die ik heb zien groeien in wat het op kan leveren om jezelf open te stellen voor de ander. Echt verbinding met elkaar hebben en zoeken naar wat de ander nodig heeft. Steeds weer een bijzonder, soms pijnlijk, maar ook een mooi proces om getuige van te mogen zijn.

Wanneer heb ik een voldaan gevoel als ik mijn werkdag afsluit?

Als ik aan mijn to-do-lijst ben toegekomen en daar een aantal dingen van heb kunnen afstrepen én als ik daarnaast ook nog mooie cliëntgesprekken heb kunnen voeren.