(School)maatschappelijk werkerAnja Wittekoek

Anja Wittekoek

Gaat het niet zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat”

Als ik mezelf beschrijf in een paar woorden dan ben ik

  • gedreven
  • enhousiast
  • humoristisch

Wat maakt mijn werk zo leuk?

Ik vind de variatie in mijn werk heerlijk. Ik heb cliënten in ongeveer alle leeftijdscategoriën, veel verschillende achtergronden en allerlei uiteenlopende hulpvragen. Heerlijk om daar begeleiding bij te mogen en kunnen bieden. De uitdaging ligt voor mij in de relatiegesprekken en vluchtelingen. Ik vind dit het meest complex en tegelijkertijd het interessants.

Wat is wel eens moeilijk aan mijn werk?

Dat ik de hele dag onderweg ben van de ene plek naar de andere plek. Hier een afspraak, daar een afspraak. Het past allemaal precies, maar vraagt wel veel flexibiliteit.

Inspiraties

Ik word geïnspireerd door mijn collega’s. We doen het echt met elkaar, ik sta er niet alleen voor. Ik kan altijd bij hen terecht en samen staan we sterk!

Deze situatie zal mij altijd bijblijven

Wat mij steeds weer raakt is als cliënten bepaalde situaties moeten accepteren en geen invloed hebben op beslissingen. Zoals bijvoorbeeld één van mijn leerlingen op een middelbare school. De aanvraag voor een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd voor haar en haar gezin is afgewezen (ze woont nu 8 jaar in Nederland, haar gezin is helemaal geïntegreerd in Nederland). Er is nog een kans dat het gezin toch mag blijven, maar ze zijn hierin volledig afhankelijk van andere mensen. Mensen die haar en haar gezin amper kennen. De gevoelens die met deze onmacht samen gaan raken mij telkens weer. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor kinderen in echtscheidingssituaties en voor relaties die (soms zonder instemming van één van de partijen) stranden.

Wanneer heb ik een voldaan gevoel als ik mijn werkdag afsluit?

Als ik aan mijn to-do-lijst ben toegekomen en daar een aantal dingen van heb kunnen afstrepen..