Mijn ouders belasten mij met te veel zorg. Waar kan ik terecht?

Als je ouders hulpbehoevend of ziek worden, hebben ze jouw hulp vaak nodig. Dat betekent niet dat je alles alleen hoeft te doen. Het is belangrijk dat je ook tijd voor jezelf inplant en afspraken maakt die voor jou en je ouders haalbaar zijn.

 Tip 1: Let goed op jezelf

Ga eerst voor jezelf na welke zorg je precies kunt leveren. Wat past er binnen je eigen dagschema? En heb je dan nog tijd voor jezelf? Als mantelzorger is het belangrijk om ook tijd voor jezelf te blijven nemen. Door af en toe even te ontspannen, blijf je in staat om de zorg te blijven uitvoeren.

Tip 2: Maak goede afspraken

Ga in gesprek met je ouders over hun verwachtingen en probeer afspraken te maken. Hierin ga je uit van wat voor jullie beiden haalbaar en prettig is. Blijf consequent de afspraken nakomen en spreek ook een evaluatiemoment af.

Tip 3: Neem contact op met mantelzorgondersteuning

Kun je de zorg niet alleen aan? Zoek contact met het mantelzorgsteunpunt bij je ouders in de buurt om te kijken welke mogelijkheden voor mantelzorgondersteuning er zijn in jouw situatie.

Hulp bij zorg

Heb je vragen over de zorg voor je ouders? Wij kunnen je op verschillende manieren helpen. Kies hieronder bij Direct aan de slag hoe je contact met ons opneemt.