Omgaan met het sterven van je vader of moeder

Is je vader of moeder ongeneeslijk ziek, dan is het moeilijk om daarmee om te gaan, of je nu jong bent of volwassen. Misschien gedraag je je anders dan vroeger. Of ben je verdrietig en merk je dat je je moeilijk kunt concentreren, wat problemen oplevert op je werk of school. Deze tips kunnen je helpen om je voor te bereiden op het overlijden.

Tip 1: Bespreek hoe je afscheid wilt nemen

Het is moeilijk om te bedenken dat je de laatste gesprekken voert met je vader of moeder. Toch is het belangrijk om te bespreken wat de keuzes zijn van je vader of moeder rond het levenseinde. Als daar duidelijkheid over is, kunnen jullie je concentreren op de tijd die je samen nog wel hebt.

Tip 2: Antwoorden op je vragen

Stel je vader of moeder alle vragen waarop je nog graag antwoord wilt hebben. Als je het moeilijk vindt om die vragen te bedenken, dan kun je ook gebruikmaken van een boek waarin je vader of moeder vragen beantwoordt. Als hij of zij de antwoorden voor je wil opschrijven, kan dit boek een mooie herinnering voor je zijn.

Tip 3: Geniet van je tijd samen

Nu je vader of moeder nog leeft, kun je van de laatste tijd die je samen hebt een mooie herinnering maken. Doe leuke of gezellige dingen. Heb het over de belangrijke momenten in het leven. Want ook al leef je naar het einde toe, het overlijden komt bijna altijd toch nog onverwacht.

Tip 4: Wat je kunt doen om kinderen te helpen

Hoe een kind reageert op het overlijden van een ouder verschilt per kind en per leeftijd. Het kan het ene moment heel verdrietig of opstandig zijn, dan speelt het weer vrolijk alsof er niets aan de hand is. Voor oudere kinderen kan het moeilijk zijn om hun verdriet te laten zien. Kinderen kunnen ook lichamelijk laten zien dat ze het moeilijk hebben. Ze hebben dan bijvoorbeeld buik- of hoofdpijn, slapen of eten slecht, of worden weer onzindelijk.

Er zijn voor een kind

Je kunt er zijn voor een kind door goed te kijken wat het nodig heeft. Wil het bijvoorbeeld even alleen gelaten worden, heeft het een knuffel nodig, of wil het zijn of haar hart luchten? Probeer goed te luisteren naar de achterliggende boodschap en te benoemen wat het kind voelt: verdriet, boosheid, trots, jalousie, etc. Als je samen met iets bezig bent gaat zo’n gesprekje vaak gemakkelijker. Het (samen) lezen van boeken over dit thema kan ook houvast bieden. Familie, vrienden of een leerkracht kunnen een belangrijke steunpilaar zijn voor een kind.

Betrek je kinderen erbij

Kinderen hebben vragen over wat er allemaal gebeurt. Vertel ze dat ze alles mogen vragen wat ze willen. Geef kort en duidelijk de informatie die zij nodig hebben op hun leeftijd. Bespreek ook met hen hoe zij een bijdrage willen leveren aan de afscheidsdienst. De website ‘’Stichting Jonge Helden’’ is speciaal voor kinderen.

Bied structuur

Hoe moeilijk het ook kan zijn voor ouders: zeker in moeilijke tijden hebben kinderen vastigheid nodig. Probeer zoveel mogelijk aan vertrouwde regels en gewoontes vast te houden.

Hulp

Meer informatie over hulp aan kinderen kun je onder andere vinden op de websites van ‘’achterderegenboog’’, ‘’Stichting Jonge Helden’’, of neem contact op met het Centrum voor Jeugd en Gezin in je woonplaats.

Tip 5: Online ondersteuning

Wil je ondersteuning bij het (aankomende) verlies van je vader of moeder? En voelt ondersteuning op afstand beter? Dan kun je ons online benaderen met je vragen en krijg je binnen één werkdag antwoord. We maken een online dossier aan dat je ook zelf kunt inzien. Zo kun je alle online communicatie tussen jou en de maatschappelijk werker teruglezen wanneer je wilt.

Wil je online hulp? Bekijk hieronder bij Direct aan de slag hoe je ons kunt bereiken.