(Digitale) praatgroep voor ex-coronapatiënten
Moeheid, weinig energie, moeite om dingen te onthouden of een slechte conditie. Mensen die besmet zijn geweest met het coronavirus kunnen nog lang last houden van lichamelijke, cognitieve klachten en emotionele gevolgen. Het leven ná corona kan er wezenlijk anders uit zien voor mensen dan het leven voor corona.
De weg naar herstel kan lang zijn; het is een opgave om een nieuwe (fysieke) balans te vinden. Ook de mensen om de ex-patiënten heen, merken dit. Het delen van ervaringen met lotgenoten is bijzonder waardevol. Daarom ontwikkelde Kwadraad een praatgroep voor ex-coronapatiënten waarin de deelnemers met elkaar herkennen en erkennen, tips en successen kunnen delen. De praatgroep bieden we digitaal, blended én live aan. Zodat ook bij aanscherping van de maatregelen de praatgroep door kan gaan.
We spreken met collega Sonja Schuller, maatschappelijk werker in Nissewaard, over de praatgroep.
“Veel mensen die corona hebben gehad, kampen nog lang met klachten. Dat is vaak deels fysiek, zoals vermoeidheid, kortademigheid en hoofdpijn, en deels psychisch.
Wij hebben een training ontwikkeld om ex-coronapatiënten vooral bij dat psychische stuk te helpen. Deelnemers kunnen de training online volgen of – als de actuele coronamaatregelen dat toestaan – op locatie in groepsverband. De training is geschikt voor iedereen die corona heeft gehad en moeite heeft om de draad weer op te pakken. En dat geldt niet alleen voor mensen die ernstig ziek waren; ook mensen met milde klachten blijven soms lang last houden.
We werken met verschillende thema’s, waarin we naast theorie ook veel tips geven. De eerste thema-avond heeft de titel Op verhaal komen en is bedoeld om deelnemers de gelegenheid te geven elkaar te leren kennen en hun verhaal en ervaringen te delen.
Leven met de gevolgen is een tweede thema. Die gevolgen kunnen zeer uiteenlopen: van niet meer kunnen sporten tot verlies van je baan of bedrijf.
In de bijeenkomst over vermoeidheid gaat het over onderwerpen als: Hoe bouw je rustmomenten in en hoe vraag je hulp? Een volgende module gaat over cognitieve klachten, zoals concentratieproblemen en geheugenverlies. Het thema Schaamte en schuldgevoel is ook een belangrijke. Ex-coronapatiënten voelen zich niet zelden schuldig of schamen zich voor hun klachten. Had ik het niet kunnen voorkomen, is het mijn eigen schuld of stel ik me aan? Daar gaan we tijdens deze bijeenkomst uitgebreid op in.
Tot slot besteden we onder het motto ‘Zoveel meningen’ aandacht aan complottheorieën en gaan we in op feiten en meningen. Met deze training geven we ex-coronapatiënten een stevig steuntje in de rug op weg naar herstel. Blijkt tijdens of na de training dat er meer nodig is, dan verwijzen we door naar passende hulpverlening.”