Training Rots en water voor kinderen: wetenschappelijk bewezen

Het is belangrijk om de sociale vaardigheden en weerbaarheid van kinderen te vergroten. De training ‘Rots en water’ traint deze vaardigheden voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. Zeker in deze tijd, nu kinderen regelmatig minder vaak tussen hun klasgenootjes kunnen zitten en spelen, is het belangrijk om aandacht te hebben voor de sociale vaardigheden en weerbaarheid. We spreken met Joanne ter Voorde, trainer Rots en water.

“We zien de kinderen die meedoen aan de training Rots en Water echt groeien en horen ook van ouders veel positieve en enthousiaste reacties. Wetenschappelijk onderzoek in binnen- en buitenland laat zien dat deze aanpak succesvol is en dat kinderen werkelijk sociaal vaardiger worden.

Training Rots en water voor kinderen: wetenschappelijk bewezenWij helpen ze om een goed evenwicht te vinden tussen Rots en Water. Daarbij staat Rots voor goed voor jezelf opkomen, sterk in je schoenen staan en zelfstandig beslissingen kunnen nemen. Kinderen die te veel Rots zijn, worden gauw boos en nemen snel een vechthouding aan. Water staat voor goed kunnen luisteren, flexibel zijn en respect hebben voor anderen. Maar ben je te veel Water, dan heb je vaak moeite om grenzen te stellen en blijf je erg op de achtergrond.

Door allerlei leuke groepsopdrachten leren kinderen de balans te vinden. Sommigen moeten we uitdagen om naar voren te stappen en anderen leren we juist om niet altijd alle ruimte in te nemen. Dat doen we op een speelse manier. De kinderen oefenen bijvoorbeeld hoe ze letterlijk een sterke houding kunnen aannemen om een grote fitnessbal af te weren.

Maar we gaan ook met elkaar in gesprek over een onderwerp als pesten. We betrekken de ouders bij de training en moedigen ze aan om thuis met kleine oefeningen en opdrachten aan de slag te gaan. De ouders zijn ook aanwezig bij de afsluitende les. De kinderen krijgen dan een certificaat en slaan een plankje doormidden om te bewijzen dat je vaak meer kunt dan je zelf denkt.”