Inwoner aan het woord: “Ik kreeg weer ruimte om zelf dingen op te pakken.”

“De problemen startten ruim 15 jaar geleden vanuit huis,” begint de inwoner zijn verhaal. Na veel gebeurtenissen staat hij op straat en raakt hij in die tijd ook zijn baan kwijt. “De problemen stapelden, stapelden en stapelden,” beeldt hij uit. Het resulteerde in 30.000 euro schuld.

Knellen

De inwoner voelde de problemen en schulden steeds meer knellen. “Ze kwamen achter mij aan,” vertelt hij over de deurwaarders en incassobureaus. Hoewel het moeilijk was om een baan te vinden, vond hij toch weer een baan. “Maar toen kreeg ik een werkongeluk.” Het zorgde voor nog meer problemen.

Schaamte

“Mijn vrouw heeft mij uiteindelijk weer op de rails gekregen,” vertelt de inwoner. “Door haar vroeg ik hulp. Het voelde alsof ik de stoute schoenen aantrok om naar maatschappelijk werk te gaan. Ondanks dat ik mij zo schaamde, ging ik toch praten.” Het is een belangrijk keerpunt in zijn leven.

Overnemen

“Ik had geen ruimte om het zelf op te pakken. De instanties, waaronder Kwadraad, hielpen mij hiermee.” Hij bracht de brieven van instanties en de informatie bij de hulpverleners, die het voor hem uitzochten. “Die informatie kwam dan bij mij binnen, ik bracht het als één geheel naar hen. Zij haalden het uit elkaar, en verwerkten het,” vertelt hij beeldend. Door die werkwijze ontstond weer overzicht. “Ik had zelf geen ruimte in mijn hoofd om dit te verwerken.” De hulpverleners doen met de inwoner een aanvraag voor een schuldhulptraject.

Schuldhulptraject

“Mijn ogen gingen weer open toen wij de schuldhulpverlening in gingen,” vertelt de inwoner. Ondanks een krap weekbudget van 60 euro per week, krijgt hij weer rust in het hoofd om zelf naar de brieven van instanties te kijken. “Ik had rust, omdat de instanties niet meer aan mijn jas hingen. Dat neemt heel veel gevoelens weg, waardoor je ruimte hebt om zelf weer dingen op te pakken.” Tijdens het traject vindt de inwoner ook weer een baan. In korte tijd krijgt hij een vast contract en maakt hij promotie.

Hoge energierekening

De hoge energierekeningen zorgen momenteel weer voor een mindere periode. De inwoner heeft nog goed overzicht, “maar er is er eentje doorheen geglipt.” vertelt hij. “Ik kreeg rond diezelfde tijd ook een hoge energierekening.” Hij heeft er, na een lange tijd, zo juist weer een gesprek bij een hulpverlener op zitten. Hij vertelt met een vastberaden blik: “Het is moeilijk om deze te betalen, maar dit oplossen lukt mij verder zelf.”