Als je partner te veel drinkt

Als je partner veel drinkt, kan deze zich anders gaan gedragen. Hij of zij wordt bijvoorbeeld erg amicaal, gezellig of luidruchtig. Sommige mensen hebben een kwade dronk en brengen zichzelf, jou of iemand anders in gevaar. Bijvoorbeeld in het verkeer of bij een ruzie. Veel drinken kan ook financiële gevolgen hebben of problemen geven op het werk. Jij kunt hierdoor onmacht, pijn of verdriet voelen. Praat hierover met je partner en probeer afspraken te maken over het drinken.

Tip 1: Vertel je partner wat je voelt als hij of zij te veel drinkt

Vertel je partner wat je voelt als hij of zij te veel drinkt. Doe dit op een moment dat je partner rustig en nuchter is. Praat ook over de veranderingen in zijn gedrag en de gevolgen daarvan voor jou en eventueel financieel. Bespreek bij welke hoeveelheid drank jullie je allebei prettig voelen en probeer daar afspraken over te maken. Je kunt ook afspreken op welke dagen jullie wel of juist niet drinken.

Tip 2: Praat over de gevolgen van de kwade dronk en schakel eventueel hulp in

Heeft je partner last van een kwade dronk? Vertel dan waarom jij hier ongerust over bent en wat de gevolgen zijn. Schakel hulp in als je kneuzingen, wonden of ander lichamelijk letsel hebt. Ga naar de huisarts, doe aangifte bij de politie of praat met een maatschappelijk werker.

Tip 3: Haal folders in huis en gooi alle alcohol weg

Als je partner thuis te veel drinkt, kun je er zelf voor zorgen dat er geen alcohol meer in huis is. Gooi alles weg en koop geen nieuwe drank. Haal daarvoor in de plaats folders bij de huisarts of bibliotheek. Deze laat je in huis op zichtbare plekken liggen, zodat je partner ze kan lezen. Misschien begint hij er dan zelf wel over. En anders is het waarschijnlijk gemakkelijker om er zelf over te beginnen.

Hulp bij te veel drinken

Drinkt jouw partner te veel of drink je zelf te veel? Wij kunnen je op verschillende manieren ondersteunen. Kies hieronder bij Direct aan de slag hoe je contact met ons opneemt.