Joanne ten Voorde, pedagoog

Joanne ten Voorde

Hoe lang werk je al bij Kwadraad en hoe ben je bij ons terecht gekomen?

Ik ben sinds 2018 pedagoog bij Kwadraad. Ik begon als ziektevervanging, maar werd daarna gevraagd voor een nieuwe functie in Waddinxveen als pedagoog in de thuisbegeleiding.

Wat is jouw rol binnen het team?

Als pedagoog in de thuisbegeleiding help ik ouders met vragen over de opvoeding van hun kind. Daarnaast geef ik tips en help ik bijvoorbeeld om de dag te structureren met behulp van een planning. Ik observeer het gedrag van kinderen en help andere professionals bij onderzoek.

Daarnaast doe ik ook de Rots en Water training voor kinderen. Dit vind ik een hele gave toevoeging. Normaal praat ik voornamelijk met ouders, maar met deze training kan ik veel voor de kinderen zelf betekenen.

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

In de ochtend heb ik twee afspraken bij cliënten thuis. Tijdens een intake breng ik samen met de ouders de situatie in beeld en bespreken we het probleem. Bij een vervolgafspraak bespreek ik wat mijn plan is en gaan we aan de slag. Dit kan een slaapplan zijn voor een kind dat moeilijk slaapt of we bedenken praktische manieren om met moeilijk gedrag om te gaan.

Regelmatig doe ik een spelletje met een kind, dat kan mij helpen om meer te weten te komen over het kind en over de gezinsdynamiek. Ik ga in overleg met ouders en een kinderarts op zoek naar specialistische zorg voor het kind. Ik help soms ouders met het invullen van formulieren of doe een observatie op school. Ik overleg met een collega over een cliënt en geef de Rots en Water training, maar die is niet het hele jaar door.

Waarom is jouw werk belangrijk?

Er is veel vraag naar pedagogische ondersteuning in gezinnen en ik denk niet dat dit de komende tijd zal veranderen. Kwadraad wil kwetsbare mensen in onze samenleving ondersteunen en krachtiger maken. Mijn werk is hier een prachtig voorbeeld van.

Ook is er veel vraag naar de Rots en Water training. Daarom verwacht ik dat ik deze training nog vaak kan geven, met als doel kinderen te helpen in hun ontwikkeling tot evenwichtige persoonlijkheden.

Wat is voor jou waardevol in je werk?

Als pedagoog in de thuisbegeleiding kan ik laagdrempelig aansluiten bij een gezin. Ik mag letterlijk achter de voordeur meekijken. Voor mij als hulpverlener is dit van onschatbare waarde, omdat het mij helpt om goed aan te sluiten bij de behoeften van de ouders en het kind. Mijn doel is bereikt wanneer de cliënt zich begrepen voelt en het gezin weer verder kan. Voor mij is dit een unieke kans om iemand te helpen en het vertrouwen in de hulpverlening te vergroten.

Wat is het meest opmerkelijke dat je in je werk hebt meegemaakt?

Mijn werk is heel afwisselend vanwege de vele gezinnen waar ik mee te maken heb. In het contact met een moeder, vertelde zij mij iets wat ze nog niet eerder met iemand anders durfde te delen. Dat zijn waardevolle momenten.

Hoe zou je Kwadraad in een zin of enkele woorden samenvatten?

Hart voor de cliënt en hart voor de medewerker.