Meidengroep voor jonge meiden van 13-18 jaar

Continu je smartphone checken, selfies maken, vloggen; het contact van jongeren met leeftijdsgenoten loopt allang niet meer alleen offline – zéker niet in coronatijd. En dat heeft ook een effect op de groep. Pestgedrag, onzekerheid en depressies liggen op de loer.

Voor pubers en jonge vrouwen tussen de 13 en 18 jaar is er in Woerden de Meidengroep. Speciaal gericht om het zelfvertrouwen te vergroten, zodat meiden zich beter in hun vel gaan voelen en om te leren hoe ze kunnen omgaan met kritiek. Collega Elvera Moolenaar, maatschappelijk werker in Woerden, vertelt over de Meidengroep. Die niet alleen op locatie gegeven kan worden, maar óók digitaal.

“Een van de deelneemsters gaf een prachtige samenvatting van de Meidengroep. Ze vertelde dat ze voorheen anderen nodig had om te vertellen dat ze iets goed had gedaan en dat ze dat nu tegen zichzelf kon zeggen. Dat is precies waar het om gaat: de kracht moet uit de meiden zelf komen en ze moeten niet afhankelijk zijn van complimenten van anderen. Het werken aan zelfvertrouwen is dan ook een belangrijk onderdeel tijdens de bijeenkomsten.

Meidengroep voor jonge meiden van 13-18 jaarVerder gaat het ook over omgaan met gevoelens, grenzen stellen, kennismaken met anderen en omgaan met social media. De meiden merken al snel dat ze lang niet de enigen zijn die zich vaak onzeker voelen en die ontdekking is vaak al een flinke eyeopener.

De Meidengroep is bedoeld voor meisjes tussen de 13 en 18 jaar oud. We komen acht keer bij elkaar en doen dan allerlei oefeningen en opdrachten en we wisselen ervaringen uit. Bij het onderwerp ‘identiteit’ maken ze bijvoorbeeld een collage van alles wat ze leuk of belangrijk vinden - denk aan mode en muziek – en die presenteren ze aan elkaar om zichzelf te laten zien. Een vrolijke, maar ook serieuze opdracht.

Zo kun je alle bijeenkomsten typeren: het is gezellig, maar we hebben zeker ook weleens moeilijke en diepgaande gesprekken. Het is geweldig om te zien hoe de meiden na een voorzichtig begin ontdooien. Al snel worden er nummers uitgewisseld en we zien mooie vriendschappen ontstaan. In coronatijd hebben veel pubers het lastig gehad en veel sociale contacten moeten missen. De Meidengroep kan helpen om de draad weer op te pakken.”