Rouwen in tijden van corona

Een dierbare verliezen kan ontzettend moeilijk zijn. Het is een ingrijpende gebeurtenis. Zeker in tijden van corona kan de rouwperiode lastig zijn. We zien elkaar minder en hebben minder fysiek contact door de 1.5-metermaatregel. Samen de laatste dag doorbrengen, een troostende omhelzing of een hand vasthouden, lukt dan niet meer.

Voor wie vastloopt in het rouwproces en wie graag lotgenoten wil ontmoeten, is er de Rouw- en verliesgroep. Deze geven de maatschappelijk werkers van Kwadraad zowel digitaal, hybride als op locatie. Joel Schijveschuurder is één van hen.

“Over rouwen bestaan vele taboes. In de groep noemen we deze ‘rouwsluiers’. Veel mensen denken bijvoorbeeld: rouwen heeft een begin en een eind. Of: je móet rouwen als je iemand verliest en rouwen is een lineair proces.

Rouwen in tijden van coronaSoms komen mensen daardoor in de knoop; omdat de omgeving aangeeft dat rouwen anders moet dan dat zij rouwen. Met de Rouw- en verliesgroep vergroten we het vertrouwen van mensen in hun omgang met verlies.

Als trainers faciliteren we deze groep en waken ervoor om mensen een bepaalde richting in te drijven. We zetten in op de eigen kracht van mensen en herkennen en erkennen met elkaar. Deelnemers vinden het prettig om met elkaar te kunnen delen dus zorgen we voor een veilige setting. De veiligheid van de groep vinden we belangrijk dus veroordelen en beoordelen we niet.

Stap voor stap doorlopen we diverse thema’s en behandelen we bijvoorbeeld vragen als: ‘Wat kom je tegen bij rouw?’ en ‘Wat zijn je verwachtingen voor de toekomst?’

De Rouw en verliesgroep wordt gezien als een essentiële groep en zal dan ook bij voorkeur face-to-face (fysiek) plaatsvinden. Daarnaast is het ook mogelijk om digitaal aan de groep deel te nemen of een combinatie daarvan (blended). Hierdoor is altijd mogelijk om in een bepaalde vorm deel te kunnen nemen aan de groep.”