De Goudse Schouwburg geeft dak- en thuislozen een stem

Dinsdag 13 november staat De Goudse Schouwburg in het teken van een bijzonder onderdeel van de samenleving: de dak- en thuislozen. Gewone mensen die om uiteenlopende redenen zijn gestopt met het meedraaien in de maatschappij. Deze mensen worden makkelijker ontkend dan erkend. En juist daarom vindt De Goudse Schouwburg het belangrijk om hen een stem te geven.

In een uitverkochte Kleine zaal geeft Iris Hond een concert. Zij is een concertpianiste die op haar 14e zelf dakloos werd en zich tegenwoordig zeer actief inzet voor de samenleving. Zo geeft zij naast haar theatertour ook concerten voor (ex)gedetineerden en in opvanghuizen.

In de Grote zaal presenteert De Goudse Schouwburg de maatschappij-kritische voorstelling Thuislozen van Adelheid Roosen en Theater Utrecht. Dit theaterstuk zet aan om na te denken over de rol die je hebt in de samenleving en over verantwoordelijkheid nemen voor jezelf, de ander en de wereld. Regisseur Thibaud Delpeut en Adelheid Roosen plaatsen het publiek midden in de kring van thuislozen en thuiszoekers. Zo horen zij de verhalen van de personages en ervaren zij van dichtbij hoe de tragische liefde tussen de zwaar-verslaafde Sanna en Micke zich ontvouwt.

Lokale betrokkenen op toneel

Uniek aan Thuislozen is dat er naast het spel van de acteurs een rol is weggelegd voor twee Goudse inwoners, die zich om de lokale leefomgeving en de zorg om anderen bekommeren. Wethouder Rogier Tetteroo en Berthie Melissen, sociaal makelaar bij Kwadraad/Sociaal Team Gouda komen gedurende de avond aan het woord. Hiermee worden de stemmen van de personages aangevuld met verhalen uit Gouda van mensen die een rol spelen in de verbinding van zorg en hulpverlening in de samenleving.

Thuislozen is een voorstelling die aanspoort om te doen. Naast de samenwerking met Kwadraad en de gemeente Gouda werkt De Goudse Schouwburg voor deze avond dan ook samen met diverse (vrijwilligers-) organisaties, zoals de Voedselbank en Stichting Kernkracht. Hierdoor vergroten deze organisaties hun zichtbaarheid én kunnen bezoekers die geraakt zijn door de thematiek en zelf meer willen bijdragen aan hun leefomgeving direct met hen in contact komen. Zo worden bezoekers voorafgaand aan de voorstelling al uitgenodigd om artikelen in te leveren, zoals koffie, doucheschuim, deodorant, tandpasta en tandenborstels voor de Voedselbank.

Recensies

De première van Thuislozen afgelopen vrijdag in Utrecht, werd juichend ontvangen. ‘Door het veelzijdige engagement raakt Thuislozen diep’, schreef NRC ****. Thuislozen is een fascinerend schouwspel, je gaat van die daklozen houden’, aldus Trouw ****. Thuislozen is het nieuwste project van Adelheid Roosen en Thibaud Delpeut, en het vervolg op het succesvolle Een soort Hades waar Delpeut in 2016 de Regieprijs voor ontving.