Eenzaamheid normaler maken
Angelique de Graaf, maatschappelijk werker bij Kwadraad en werkzaam in Voortouw en het sociaal team Gouda, is gespecialiseerd in ouderenzorg. Samen met collega Wouter Bruijning ontwikkelde zij de succesvolle eenzaamheidstest. Vandaag vertelt Angelique meer over eenzaamheid.
Recept tegen eenzaamheid.
Veel mensen zijn wel eens eenzaam. We denken vaak dat eenzaamheid slecht is en opgelost moet worden. Maar eenzaamheid is voor iedereen anders. Sommige mensen kiezen voor een eenzaam bestaan en dat is oké. Als iemand wel van eenzaamheid af wil, probeert een maatschappelijk werker erachter te komen waardoor iemand zich eenzaam voelt. Vervolgens maak je iemand daar bewust van en pas daarna kan gedrag veranderd worden.
Zo kreeg ik een tijd geleden een melding vanuit de gemeente dat een oudere vrouw erg aan het vereenzamen was. Na het overlijden van haar man en zoon bleef ze alleen in de woning achter. De vrouw was slecht ter been en kon daardoor het huis niet verlaten om naar de dagbesteding te gaan. Haar beperking bond haar aan het huis en maakte haar eenzaam. De beste oplossing voor deze vrouw was een nieuwe woning, maar ze kon haar huis niet achterlaten. Er waren teveel herinneringen waar ze aan vasthield. Ik ben met haar in gesprek gegaan en heb haar ervan bewust gemaakt dat haar eenzaamheid haar keuze was. Zij was er nog niet aan toe om te verhuizen, en dat beperkte haar sociaal contact. Door die bewustwording kon ze haar situatie accepteren. Na een jaar rouwverwerking kon ze haar huis wel achter zich laten. Ze verhuisde naar een seniorenwoning met dagbesteding en sociale activiteiten.
- "Er is geen standaard recept tegen eenzaamheid."
Vaak denken we dat een clubje, zoals een brei- of biljartclub, de oplossing voor eenzaamheid is. Maar ook in een groep kunnen mensen zich eenzaam voelen. Het gaat er bij eenzaamheid niet om dat je meer contacten hebt, maar om de kwaliteit van de contacten. Als je jong bent gaan veel sociale processen nog vanzelf, maar wanneer je ouder wordt verleer je die soms. Je verliest mensen in je omgeving en moet nieuwe contacten gaan leggen. En daar heb je sociale vaardigheden voor nodig.
Ik merk in de praktijk dat eenzaamheid een veelvoorkomend probleem is. Veel mensen zoeken naar een oplossing, maar er is geen standaard recept tegen eenzaamheid. Een maatschappelijk werker kan helpen, maar er zijn veel drempels voor iemand om hulp van een professional te krijgen. Ik wilde dat mensen ook op gemakkelijke en anonieme wijze hulp konden vinden.
Ik ging online op zoek naar tips en uitleg over eenzaamheid, maar ik vond erg weinig. Daarom maakten ik met collega Wouter Bruijning (die werkt aan online hulpverlening) de eenzaamheidstest. Een test die mensen in laat zien dat eenzaamheid normaal is. Er wordt in de huidige individualistische samenleving zo veel van je verwacht, dat het niet gek is dat je je soms eenzaam voelt. Deze test maakt mensen ervan bewust dat iedereen wel eens eenzaam is, en geeft ook handvaten voor oplossingen.
De eenzaamheidstest is een succes. Hij wordt door ontzettend veel mensen gevonden en gedaan. Het is een anonieme test die je informatie geeft over de mate van eenzaamheid en mogelijke oplossingen.
Benieuwd naar de test? Klik dan hier.