Gemeente Voorschoten en partners slaan handen ineen tegen huisuitzetting

De gemeente Voorschoten, woningcorporaties Woonzorg Nederland en De Sleutels, Kwadraad Maatschappelijk Werk en de GGD hebben op vrijdag 27 maart het convenant ‘Voorkomen huisuitzetting in problematische schuldensituaties’ ondertekend.

Wethouder Inge Nieuwenhuizen (Zorg): ‘Ik ben erg blij met dit convenant. Voor de direct betrokkenen heeft een huisuitzetting ingrijpende gevolgen. Ook de sociaal-maatschappelijke schade van een ontruiming is hoog. Alert zijn bij vroegtijdige signalen van dreigende huisuitzetting, is een gerichte manier om dak- en thuisloosheid en andere maatschappelijke problematiek te voorkomen.’

Voorkomen van uithuiszetting

Met de ondertekening van dit convenant slaan de gemeente, woningcorporaties Woonzorg Nederland en De Sleutels, Kwadraad Maatschappelijke Dienstverlening én de GGD de handen ineen om schuldensituaties en dreigende huisuitzetting zoveel mogelijk te voorkomen. In het convenant is onder meer geregeld hoe partijen in onderlinge samenwerking de toeleiding naar de schuldhulpverlening organiseren en hoe zij handelen bij dreigende huisuitzetting.

Doelstellingen

De belangrijkste doelstelling die in het convenant centraal staat, is het zo veel mogelijk voorkomen van problematische schuldsituaties. Dat kan doordat woningcorporaties bij beginnende achterstanden preventief optreden door persoonlijk contact. Daarnaast is het belangrijk om de oorzaken van de problematische schulden vroegtijdig aan te pakken. Lukt dit niet, dan is het zaak om schuldhulpverlening vroeg op te starten. Woningcorporaties zetten hierbij alles in wat zij binnen hun bereik hebben, om te voorkomen dat aanmelding nodig is.

SAMSUNG CSC

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto v.l.n.r.: Femke Hartendorp (Kwadraad Maatschappelijk Werk), Daan Zwarter (Woonzorg Nederland), Inge Nieuwenhuizen (gemeente Voorschoten), Sjaak de Gouw (GGD), Pieter Ouwehand (De Sleutels)