Opening 2.000e uitgiftepunt voor menstruatieproducten in De Walvis

Op Internationale Vrouwendag opent Stichting Armoedefonds het 2.000e Menstruatieproducten UitgiftePunt (MUP) van Nederland, in ontmoetingscentrum De Walvis! In de uitgiftepunten worden maandverband, tampons, menstruatieondergoed en menstruatiecups gratis aangeboden aan mensen die het financieel moeilijk hebben.

Opening 2.000e uitgiftepunt voor menstruatieproducten in De Walvis

1 op de 10 vrouwen heeft niet altijd geld voor maandverband of tampons

In Nederland heeft 1 op de 10 (!) jonge meiden en vrouwen niet altijd geld voor maandverband of tampons. Daardoor missen zij lessen op school, gaan ze niet sporten of moeten ze noodgedwongen maandverband hergebruiken. Hoewel de vraag naar de producten hoog is, hebben veel vrouwen last van schaamte. "Menstruatiearmoede heeft een groot effect op het dagelijks leven van mensen", zegt Lotte Meerhoff, woordvoerder van het Armoedefonds. "Als je moet kiezen tussen een maaltijd voor je kinderen of menstruatieproducten, kiezen mensen vaak voor eten. Je wordt gedwongen in te leveren op je persoonlijke hygiëne, terwijl menstruatieproducten een basisbehoefte zijn."

Uitgiftepunten in Gouda

“Dat de 2000e MUP in Gouda staat is natuurlijk een fantastisch mijlpaal,” vertelt Bart Slob, sociaal beheerder van ontmoetingscentrum De Walvis. “In Gouda staan nu tien uitgiftepunten, verspreid over verschillende plekken in de stad, waaronder de ontmoetingscentra. We zijn heel blij dat we hiermee meiden en vrouwen uit Gouda kunnen helpen, want uiteraard ook in onze stad zijn er helaas huishoudens waar er geen geld is voor deze producten.”

Lees het hele artikel op de website van het Armoedefonds of het RTL Nieuws.