Van stage naar baan bij Kwadraad

Loïs liep tijdens haar studie Sociaal Werk twee keer stage bij Kwadraad. Tijdens beide stageperiodes leerde ze, óndanks de coronamaatregelen, goed welk type werk bij haar past. Loïs liep haar stageperioden fluitend door. Vooral de eerste stageperiode, waar hulpverlening centraal stond, blijkt goed bij Loïs te passen. Dat vonden haar toenmalige collega’s ook! Ze werd gevraagd om na haar afstuderen bij het team van InZet in Zoetermeer aan de slag te gaan als maatschappelijk werker.

Van stage naar baan bij Kwadraad 2Hoe verliepen je stageperioden bij Kwadraad?

"Ik liep twee keer stage bij Kwadraad, in mijn derde en vierde schooljaar. In het derde jaar liep ik stage in Zoetermeer. Ik had twee stagebegeleiders: een maatschappelijk werker en een wijkcoach. Ik mocht twee dagen per week meelopen met de ene collega en twee dagen met de andere. De maatschappelijk werker en wijkcoach werken echt heel anders. Bij maatschappelijk werk komen cliënten naar jou toe met een hulpvraag. Als wijkcoach ga je op basis van signalen van netwerkpartners (zoals de woningbouwvereniging of wijkagent) naar de cliënten toe op huisbezoek."

Wat vond je het leukste aan deze stageperiode?

"Door met beide collega's mee te lopen, kreeg ik 10 maanden de kans om te testen wat ik écht leuk vond. Ik vond die combinatie dus heel leuk. Vooral de huisbezoeken vond ik een van de leukste dingen om als student mee te maken. Het is namelijk echt een stukje van de cliënt zijn of haar leven. Ik vond het gaaf dat dat de manier van werken is.”

En het vierde jaar?

"Het vierde jaar op de hogeschool draaide rond het thema welzijn. Toen liep ik bij Ontmoetingscentrum Van Noord in Gouda als coördinator van de vrijwilligers stage. De bedoeling was dat ik samen met een andere student vrijwilligers zou coachen en coördineren. Dat werd ons wel lastig gemaakt door de coronamaatregelen. We maakten wel een handboek, voerden sollicitatiegesprekken en gaven een online bijeenkomst. Ik vond het wel leuk, maar ik merkte dat mijn passie echt meer bij het hulpverlenen ligt dan bij het welzijn. Het was natuurlijk wel een mooie kans om van dit werk te proeven!"

Hoe stapte je van stage naar baan bij Kwadraad?

"In de laatste week van mijn stage werd ik benaderd met de mededeling dat er iemand was uitgevallen in Zoetermeer en dat ze iemand zoeken voor een half jaar. Het team wilde mij heel graag terug hebben. Ik vond het toen ook al jammer dat ik niet kon blijven en vond het heel leuk dat ze mijn benaderden. Twee weken later ben ik gestart. Het voelde meteen goed en het is eigenlijk net alsof ik niet weg ben geweest."

Hoe zien je werkdagen er nu uit?

"Iedere week heb ik ongeveer twee nieuwe intakes of cliëntgesprekken. Zo bouw je je eigen caseload op. Je plant in een week cliëntgesprekken en hebt contact met netwerkpartners. Vervolgens koppel je gesprekken met netwerkpartners ook weer terug aan de cliënt. We hebben ook een InZet-overleg waar nieuwe aanmeldingen worden besproken en iedere week heb ik stand-bydiensten. Dan vang ik per mail, telefoon of face-to-face de nieuwe aanmeldingen van inwoners op."

Wat is wel eens moeilijk aan je werk?

‘’Wat ik wel eens lastig vond was om de verantwoordelijkheid niet over te nemen, maar juist bij de cliënt te laten. Ik merkte wel eens, zeker in het begin van mijn stage, dat ik het gevoel had dat ik verantwoordelijk was en dat ik het moest oplossen. Naar mate mijn stage verstreek, leerde ik steeds beter om de verantwoordelijkheid bij de cliënt te laten.’’

Welke situatie, van je stageperioden of daarna, zal je echt bijblijven?

‘’Wat mij erg is bijgebleven was een casus over een dame van twintig jaar met een kindje van een jaar. Zij woonde bij haar moeder en stiefvader, maar die gingen uit elkaar. De band met haar moeder was niet goed en zij kon niet bij haar moeder terecht. Deze jonge dame woonde met haar kindje bij haar (ex)-stiefvader, maar hier kon zij niet blijven. Ze had een korte periode om te vertrekken en had verder geen netwerk op wie zij kon terugvallen. Ik heb haar ondersteunt met het indienen van woonurgentie. Deze is gelukkig toegekend, ze kreeg een woning. Ik vond het mooi om te zien hoe dankbaar deze jonge dame was en het gaf mij een goed gevoel dat zij nu in een veilige woonsituatie zit met haar kindje.’’

Wanneer sluit jij je dag echt goed af?

‘’Mijn dag is goed afgesloten als ik het een en ander heb kunnen doen voor een cliënt en ik hem/haar verder heb kunnen helpen.’’