Het wijkeethuis: voor en door de wijk

— Emilie van den Berg

“Een bijzonder initiatief, dat mensen verbindt.” Dat vinden Anjo (De Klup) en Ali (vrijwilliger) van het Wijkeethuis in Gouda OostEmilie van den Berg (sociaal beheerder bij Kwadraad) interviewde hen over hun ervaringen en het succes van het eethuis.

Succes wijkeethuis in Gouda Oost

Sinds 2011 heeft het projectteam zich ingezet voor de komst van een wijkeethuis met eigen keuken in het Nelson Mandela Centrum in Gouda. In oktober 2015 opende het eethuis zijn deuren. Het initiatief is een succes! Het Wijkeethuis heeft een goede naamsbekendheid en is vaak volgeboekt.

Het eethuis heeft als uitgangspunt dat samen eten mensen verbindt. Iedereen die met andere mensen (met of zonder beperking) wil koken is welkom zich aan te melden bij de Klup. Alle kookbenodigdheden zijn er: borden, pannen, bestek, fornuis, afwasmachine , etc. En alle ingrediënten worden door de groepen zelf ingekocht. Anjo is werkzaam bij de Klup en is verantwoordelijk voor het aansturen en coördineren van het Wijkeethuis.

wijkeethuis gouda oost - kwadraad

Voor en door de wijk

“Het wijkeethuis is voor en door de wijk. Dat vind ik er ontzettend leuk aan. De vrijwilligers komen uit de buurt en willen iets bijdragen aan hun wijk. We werken met een vast team. Dat team bestaat uit buurtbewoners en mensen met een verstandelijke beperking. Binnen een paar weken is er een hecht team ontstaan.
De bezoekers reageren erg positief op het initiatief en nemen geregeld nieuwe mensen mee. Steeds meer wijkbewoners weten het eethuis te vinden en inmiddels zijn we vaak volgeboekt.”

Ali is één van de vrijwilligers. Ze is een echt Gouwenaar en woont al 28 jaar in Gouda Oost. Via Bruispunt, kwam ze bij het wijkeethuis terecht. Ze is blij met de komst van de Klup en vindt dat de kookclubs professioneel gecoördineerd worden. “Ik ben graag onder de mensen. Als ik andere kan helpen, voel ik me beter. Via de kookclub kwam ik in aanraking met mensen met een beperking. Ik heb ontzettend leuk contact met ze. Eten met elkaar werkt verbindend.”

Het diner op woensdagavond loopt inmiddels storm. Op woensdagmiddag wordt er ook een lunch bereid, begeleid door de Klup. En tegenwoordig wordt er op zaterdag en zondag gekookt door een groep Somalische en een groep Marokkaanse dames. Voorafgaand aan het zaterdagavond diner wordt een Marokkaanse kookcursus aangeboden.

Meer weten over het Wijkeethuis? Klik dan hier