Op eigen benen, nieuwe themabijeenkomsten in de Hoeksche Waard

— Nora Buijs

Wanneer je volwassen wordt, ga je uit huis. Maar dat op jezelf wonen is niet voor iedereen even makkelijk. Kwadraad organiseert daarom vanaf 23 oktober de bijeenkomsten “Op eigen benen” in de Hoeksche Waard. Jongeren tussen de 17 en 30 jaar leren hier praktische tips and tricks om een zelfstandig huishouden te kunnen draaien. We spraken een van de bedenkers, Nora Buijs, over de themabijeenkomsten.

Wat houdt “Op eigen benen” in?

Jongeren blijven steeds langer thuis wonen. Soms door krapte op de woningmarkt of door de veranderingen op het gebied van studiefinanciering. We merken dat er veel ouders met hulpvragen zitten, doordat hun zoons en dochters het huis niet verlaten. Sommige jongeren vallen, door ziekte of door problemen die samenhangen met een beperking, uit in het beroepsonderwijs en komen dan zonder startkwalificaties thuis te zitten. Vaak weten de jongeren niet dat er allerlei mogelijkheden zijn om toch een zelfstandige toekomst op te bouwen. Daarom hebben wij dit programma gemaakt, waarin we gedurende vijf bijeenkomsten steeds een ander thema bespreken, zoals werk/opleiding of huisvesting. De jongere kan zelf bepalen waar hij of zij naartoe wil komen.

Kan je eigenlijk wel uit huis als je geen opleiding afgerond hebt?

Dat kan zeker! Er zijn verschillende mogelijkheden. We kunnen bijvoorbeeld kijken naar werk mogelijkheden bij een sociale werkplaats, productiewerkzaamheden of vrijwilligerswerk waar werkervaring mee opgebouwd kan worden. Er zijn allerlei branches waar je ook zonder opleiding werk in kunt vinden en op kunt klimmen, zoals bijvoorbeeld de zorg.

"Met praktische hulp en stappenplannen is er meer mogelijk dan gedacht."

Maar hoe kun je uit huis als je geen geld hebt?

Dat kan bijvoorbeeld door het aanvragen van een uitkering via de Participatiewet. We bespreken de mogelijkheden en opties tijdens de bijeenkomsten.

Waarom organiseren jullie deze bijeenkomsten?

We hoorden van collega’s in het Jeugdteam dat er vraag was naar hulpverlening voor jongeren. Zij zien vaak dat 18-jarige hulp kunnen gebruiken, bijvoorbeeld wanneer jongeren al jaren hulp krijgen vanuit de Jeugdwet. Vanaf hun 18e stopt dat en zitten ze nog met een hoop praktische vragen over de verdere weg naar zelfstandigheid. Laatst kwam ik bij een jongen die bij zijn moeder woonde. Hij was in zijn 3e jaar van een HBO-opleiding uitgevallen en had geen inkomsten. Het noodzakelijk, zoals ziektekosten, betaalde hij uit zijn spaargeld. Hij had geen idee hoe het verder moest. Of een meisje van 17 dat door veel ruzie met haar ouders tijdelijk bij haar vriendje logeerde, maar eigenlijk op zichzelf wou wonen. Met praktische hulp en stappenplannen is er meer mogelijk dan gedacht.

Tijdens de bijeenkomsten leren de jongeren ook niet alleen van ons, maar ook van elkaar. Vaak zie je dat ze zich best eenzaam voelen. Vrienden verhuizen om te studeren en te gaan werken, en zij blijven op de zolderkamer bij ouders thuis zitten. Dat zorgt voor een sociaal isolement. Met de bijeenkomsten leren ze voor zichzelf te zorgen, de financiën op orde te krijgen en een toekomst te bouwen.

Interesse? Of heb je vragen? Mail dan naar Nora via n.buijs@kwadraad.nl of meld je aan via deze pagina. De bijeenkomsten vinden plaats in Oud-Beijerland op dinsdag 23 oktober, 20 november en 18 december 2018 en 15 januari en 12 februari 2019.